logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Rodinné domy, bytovky i školy: Inspirujte se, jak stavět rychle a efektivně

Šetření za vytápění, úspora energie, nižší zátěž na nosné konstrukce nebo lepší akustické vlastnosti. Pokud plánujete stavbu nebo rekonstrukci, nechte se inspirovat příklady využití stavebních technologií a materiálů Rigips.

Požadavky na stavby a rekonstrukce se v poslední době mění, prim hraje především rychlost, jednoduchost a s tím i využití technologií a materiálů, které nezatěžují nebo jinak neovlivňují již hotové části stavby. Podívejte se na řešení, které zvolili projektanti při rekonstrukci mateřské školy v Šumperku, stavbě bytového domu v Praze nebo v případě dřevostavby v Černošicích u Prahy.

Mateřská škola Pohádka Šumperk
Mateřská škola Pohádka Šumperk

Mateřská škola Pohádka Šumperk

Realizační firma: PRUMHOR spol. s r.o.
Projektant: Ing. arch. Petr Doležal
Generální dodavatel: PRUMHOR spol. s r.o.

V posledních letech dochází ve velkém k zateplování budov mateřských školek. Důvodem je snížení energetické náročnosti a následné šetření prostředků za topení. Už se ale nevěnuje dostatečná pozornost negativním dopadům zateplování na interiéry budov. Podíl na kvalitě vnitřního prostředí má především větrání, ale i akustika nebo osvětlení. Nedostatečný přísun čerstvého vzduchu a zlé akustické vlastnosti negativně ovlivňují soustředění, zvyšují stres a podílejí se na zvýšeném namáhání očí, uší i hlasivek, které se může časem přetavit do zdravotních potíží.

Všechny tyto faktory se projektanti rozhodli zohlednit v případě přístavby Mateřské školy Pohádka v Šumperku. Kladl se důraz na řešení podhledů, které měly splnit jak estetické, tak zejména náročné akustické požadavky v hlavní místnosti objektu. V řešení padla volba na bezespárý perforovaný podhled Rigiton, díky němuž se navýšila akustická pohltivost v místnosti. Kromě podhledu Rigiton byly v objektu dřevostavby využity i sádrokartonové kazety Gyptone. Na podlahy byly použit konstrukční desky RigiStabil. Přidanou hodnotou podhledu Rigiton je jedinečná úprava desek Activ’Air®. Jedná se o inovativní a trvalé řešení, které zkvalitňuje ovzduší v interiéru. Účinná látka v takto upravených deskách odbourává až 70 % škodlivého formaldehydu, který může u lidí vyvolávat bolesti hlavy, podrážděnost očí nebo oslabení imunity, v některých případech stojí za vznikem alergií a astmatu. Odbouraný formaldehyd je přeměněn na neškodné inertní látky a zároveň nemá žádný negativní vliv na životní prostředí. Desky s úpravou Activ’Air® neztrácí účinnost ani po úpravě malováním nebo tapetováním běžnými prodyšnými materiály. Účinná složka funguje minimálně 50 let.

Mateřská škola Pohádka Šumperk
Mateřská škola Pohádka Šumperk

Bytový dům Praha

Realizační firma: SUBCORE s.r.o.
Projektant: neuveden
Generální dodavatel: SUBCORE s.r.o

Rychlý postup výstavby, která se obejde bez dlouhých technologických přestávek, bývá v posledních letech častým požadavkem zadavatelů. Jedním z výhodných technologických postupů se tak stalo používání suchých podlah. Kromě rychlosti stavění nabízejí řadu dalších předností. Jejich výstavba probíhá nasucho, tudíž jsou vyloučeny mokré stavební procesy a zanášení vlhkosti do stávajících konstrukcí. Finální pochozí vrstvu lze na suchou podlahu pokládat prakticky bezprostředně po dokončení podlahové vrstvy. Velkou výhodou je také nízká hmotnost, díky čemuž se nepřetíží nosné konstrukce budov. V neposlední řadě mají suché podlahy dobré akustické vlastnosti a jsou snadno opravitelné. Všechny zmiňované vlastnosti je předurčují k využití především při řešení střešních nástaveb a obytných podkroví v půdních vestavbách. V nabídce Rigips jsou dva systémy suchých podlah, a to sádrokartonové desky RigiStabil nebo sádrovláknité desky Rigidur, které se vyznačují univerzálním použitím jak v podlahách, tak na stěnách. Tyto vlastnosti se osvědčily také při rekonstrukci moderního bytu ve Strakonické ulici v Praze. Sádrokartonové konstrukce se zde uplatnily a vynikly v maximální možné míře. Podlaha Rigidur se vyznačuje dobrými akustickými vlastnostmi, zpracovatelností a rychlostí montáže. Díky svým kvalitám je vhodná i pro instalaci teplovodního či elektrického podlahového topení. Suché podlahy Rigidur se montují z dílců nebo z jednotlivých celoplošně slepených sádrovláknitých desek.

V bytě ve Strakonické ulici jsou též umně provedeny – opět díky univerzálním vlastnostem sádrokartonu – světelné rampy v podhledech i opláštění střešních oken. Čistotu řešení završuje použití pásek na ochranu rohů a koutů NO-COAT® a sádrového tmelu Rifino Top.

Bytový dům Praha
Bytový dům Praha

Bytový dům Praha

Rodinný dům Černošice

Realizační firma: Martin Pozník Projektant: Ing. arch. Martin Čeněk, Ph.D. Generální dodavatel: PENATUS s.r.o.

Rychlá výstavba, vynikající tepelně-technické vlastnosti a s tím související výrazná úspora energie na vytápění. To jsou hlavní výhody dřevostaveb, kterých u nás každým rokem přibývá. Znamenají především snadnou cestu k dostupnému, ekologicky šetrnému a komfortnímu bydlení. I když jsou domy ze dřeva stále opředeny mýty, od cihlových staveb se svým komfortem vůbec neliší.

Pro sendvičovou dřevostavbu se kvůli četným výhodám rozhodli také majitelé domu v Černošicích. Přízemní objekt s obytným podkrovím rodinného domu je dalším příkladem moderního pojetí, a to nejenom z pohledu architektury, ale i z hlediska použitých materiálů a stavebních technologií. Podstatou sendvičové dřevostavby je skeletová konstrukce z dřevěných trámků, vyplněná tepelnou a akustickou izolací a opláštěná konstrukčními nebo sádrokartonovými deskami.

V interiéru rodinného domu byly použity sádrokartonové desky Rigips, a to jak na obvodových nosných zdích, tak na příčkách a podhledech. Systémy Rigips zde splňují hned několik požadavků najednou: zvukovou izolaci, protipožární odolnost a impregnaci do vlhkého prostředí, díky níž je odhlučnění možné i v koupelně. Z nabídky sádrokartonových desek Rigips konstruktéři zvolili novou desku Habito, která umožňuje stavět interiérové příčky s vysokou mechanickou odolností a únosností. Je do ní možné kotvit předměty běžným vrutem bez předvrtání a bez hmoždinek. V rodinném domě v Černošicích se tak snoubí čistota a hladkost sádrokartonových povrchů laděných do bílých odstínů s decentně umístěnými dřevěnými prvky.

Rodinný dům Černošice
Rodinný dům Černošice

Rodinný dům Černošice

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.