logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak se chránit před vytopeným bytem? Odpovědí je kvalitní hydroizolace a opatrnost

Přetékající voda, prasklé potrubí nebo rozbitá pračka a vytopený byt je na světě. Takové nepříjemnosti se v domácnosti bohužel stávají, ale 100 % domácností je zvládne. Jak? Stačí se držet několika pravidel.

Reklama

Kvalitní stavební chemie je základ

S vytopením bytu se setkala téměř polovina domácností, a to ať už vinou svou, nebo vinou souseda. Opatrnost je tedy rozhodně namístě, škody se totiž častokrát vyšplhají až k desítkám tisíc korun. Pokud dojde i k poškození elektroinstalace, jsou náklady na opravu dokonce mnohonásobně vyšší. Když vám kryje záda kvalitní stavební chemie, vyhnete se spoustě nepříjemnostem, zbytečným výdajům i výtkám od sousedů pod vámi.

Proudící voda nejvíc prověří kvalitu hydroizolace. Proto si dejte na jejím výběru záležet. Doporučujeme sáhnout po osvědčených značkách – třeba MAPEI, kterou řemeslníci po celém světě používají už přes 80 let. Na hydroizolaci Mapegum WPS od MAPEI se můžete 100 % spolehnout. Nepropustí totiž ani kapku.




Občas stačí jen chvilka nepozornosti a váš byt ovládne voda.

Jak předcházet vytopení domácnosti?

Kvalitní hydroizolace je sice základ, ale ještě lepší je vytopení předcházet. Jakých pravidel se držet?

Mezi ty nejzásadnější poučky patří nezapínat pračku a myčku, když odcházíte z domu, nebo zastavit přívod vody, když odjíždíte na delší dobu pryč.

pravidelné kontrolování stavu potrubí a hadic může být účinnou prevencí před vytopením. Dále pak alespoň dvakrát do roka zkontrolujte topení a na vodovodní hadičky nepokládejte čisticí hadříky. Vlhkost a zbytek saponátů by je mohl poškodit.

Dobrým pomocníkem je i záplavové čidlo, které dokáže detekovat vodu a včas vás upozornit na hrozící nebezpečí. V současné době je jejich nabídka široká a náklady na pořízení nejsou vysoké.

Dobré je si taky uvědomit, že kvůli prasklému potrubí se voda dostane nejen tam, kam nemá, ale taky dojde vlivem úniku vodu k velkým ztrátám. Téměř v polovině případů totiž není prasklé potrubí okamžitě odhaleno a voda ukapává několik dní. Dochází i k navlhnutí stěn, ve kterých se mohou začít tvořit bakterie. Ty pak způsobují alergie nebo astma.

Pozitivní zprávou je, že téměř všem těmto karambolům s vodou se dá předejít. Stačí jen dodržovat pravidla, která jsme vám popsali.

Co když voda v bytě přece jen nepříjemně překvapí?

Došlo k nejhoršímu a voda proudí vaším bytem? Pak okamžitě zastavte přívod vody a raději i elektřiny. Pokud není chyba na vaší straně, dojděte za sousedy a o situaci je informujte. Je dost možné, že ani nevědí, že právě někoho vytápějí.

Pokud jste proti vytopení pojištěni, pak škody zdokumentujte, případně se rovnou obraťte na vašeho pojišťovacího poradce. Toto proveďte ještě předtím, než se pustíte do úklidu, ať máte vše pečlivě zaznamenáno. Zároveň si připravte i seznam všech způsobených závad. Jste původcem nehody vy? Škody vám proplatí pojišťovna. Jestli se tak stalo u sousedů, je vyrovnání na nich.

Používejte silikon místo tmelu, ušetříte si mnoho starostí

Jak jde o uniklou vodu, oceníte i spolehlivý těsnicí tmel. Doporučujeme sáhnout po 100 % silikonu, který je do místností s vyšší vlhkostí (jako je koupelna) jako dělaný. Odolá vodě a jeho struktura zabraňuje oproti klasickým tmelům vzniku plísní. Doporučujeme sáhnout po silikonu Mapesil AC od MAPEI, který vás v případě potřeby podrží.

Přejeme vám, ať se vám podobná neštěstí v domácnosti vyhýbají obloukem. A kdyby náhodou, tak teď už víte, jak na to!

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.