logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Luwex dodal rozvody tepla a chladu do nového pavilonu Pardubické nemocnice

Budova s urgentním příjmem v PKN | Nemocnice Pardubického  kraje (nempk.cz)
Budova s urgentním příjmem v PKN | Nemocnice Pardubického kraje (nempk.cz)

Pavilon chirurgických oborů Pardubické nemocnice, jehož součástí bude také urgentní příjem, je dalším zdravotnickým zařízením, do něhož rozvody tepla a chladu dodala divize Lehká vzduchotechnika společnosti Luwex. Práce probíhaly od srpna 2022 do letošního listopadu a zahrnovaly i dodávku a montáž technologií. Celkem šlo o více než 40 kilometrů potrubí.

„Našim dlouhodobým cílem jsou komplexní dodávky do nemocnic a zdravotnických zařízení. Tedy nejen vzduchotechniky a operačních sálů, ale i vytápění a chlazení, jako přímého doplňku celého systému TZB. A nutno dodat, že se nám to postupně daří,“ vysvětluje Pavel Novák, ředitel divize Lehká vzduchotechnika společnosti Luwex.

Do Pardubické nemocnice firma dodávala společně s rozvody potrubí chlazení a topení také dva kompresorové chladící stroje a teplovzdušné jednotky. A rovněž otopná tělesa, čerpadla, expanzní nádoby, podlahové vytápění a další komponenty.

„Dodávky pro zdravotnická zařízení jsou specifická tím, že je nezbytné udržovat vše v čistotě a respektovat požadavky na provoz nemocnice, který nelze přerušit či omezit. I s tím jsme ale vyrovnali,“ říká Tomáš Pluhař, který měl stavbu v Luwexu na starost.

Stavba pavilonu pro základní a specializovanou péči vyjde celkem na 1,6 miliardy korun a představuje největší investicí Pardubického kraje v jeho historii. Určen je pro spádovou oblast 260 tisíc obyvatel. Celá akce byla zahájena v roce 2021 a předpokládá se, že rozsáhlý osmipodlažní komplex bude uveden do provozu v prvních měsících roku 2024.

Mezi další letos dokončené významné zdravotnické projekty Luwexu patří i dodávka a montáž vzduchotechnického zařízení do soukromé oční kliniky Lexum v Brně. „Všechny naše vzduchotechnické jednotky jsou vybaveny pokročilým systémem zpětného získávání tepla. To znamená, že investorovi přinesou výraznou úsporu provozních nákladů,“ dodal Pavel Novák.


Luwex, a.s.
logo Luwex, a.s.

Luwex patří mezi lídry trhu technického zařízení budov (TZB) kam dodává kompletní vzduchotechniku a filtraci, chlazení, topení či rozvody a čisté prostory. Rozvíjí i průmyslovou vzduchotechniku, odprašování, odsávání a filtraci vzduchu. Silnou pozici má na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.