logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Systémy Inliner pro teplou vodu přináší možnost významných energetických úspor

Připravte si otázky, odpovídat budou odborníci na projektování.

Článek ukazuje základní princip nové technologie, která bude jednou z novinek představených na květnových seminářích v Praze a v Brně. A vzhledem k potenciálu velkých úspor energie bude po přednášce zaměřené na projektování dostatečný prostor na dotazy.

1. Princip a použití pro studenou a teplou vodu

Princip činnosti děliče průtoku se zakládá na principu techniky Venturiho trubice. Minimální tlakový rozdíl mezi přivodním potrubím A a zpětným potrubím B způsobí nucený průtok mokrou buňkou. Pohon se provádí odběrem vody za Venturiho děličem průtoku KHS. Celý objem vody okružního potrubí se tak vymění a teplota pitné vody se udrží na nízké hodnotě.

Pro studenou pitnou vodu

  • stálá výměna vody
  • systém pitné vody temperovaný na nízkou teplotu
  • velký objemový proud v okruhu
  • malý objemový proud v průchodu

Pro teplou pitnou vodu / cirkulaci pitné vody

  • stálá výměna vody
  • systém pitné vody temperovaný na vysokou teplotu v případě cirkulace a spotřeby díky stabilnímu cirkulačnímu objemovému proudu v okruhu

Venturiho dělič proudění má smysl vždy, když je zřídka využivané místo odběru vody po proudu následováno řádně využívaným místem odběru / odběrovou armaturou.

S dynamickým Venturiho děličem prouděni KHS se podařilo dosáhnout dalšího kroku směrem k zabránění stagnace. Díky dodatečné součásti ve Venturiho trubici je dynamický dělič proudění schopen již při nejmenších objemových průtocích v rozdělovacím potrubí (ve stoupacím potrubí) docílit maximálního průtoku připojených okruhů.

Malý objemový proud v rozdělovacím potrubí (ve stoupacím potrubí): Dynamická Venturiho trubice zůstává téměř úplně zavřená - téměř celý objemový průtok potřebný k napájení je veden okruhem. Není dosaženo otvíracího tlaku dynamické Venturiho trubice.

Větší objemový proud v rozdělovacím potrubí (ve stoupacím potrubí): Dynamická Venturiho trubice se otevře - největší podíl objemového proudu protéká přímo děličem proudění v průchodu, přičemž dílčí objemový proud je známým Venturiho účinkem odveden do okruhu. Je dosaženo otvíracího tlaku dynamické Venturiho trubice.

Příklad aplikace pro studenou vodu:


Vysvětlivky: 1 - Venturiho dělič, 2 - armatura pro plnění otopné soustavy, 3 - mrazuvzdorná armatura pro napojení hadice.
 

Příklad použití pro teplou vodu:


Vysvětlivky: 1 - Venturiho dělič

2. Inliner


Pro rozměry stoupacího potrubi d28 a d35 (Geberit Mapress ušlechtilá ocel a Geberit Mapress měď) a d40 (Geberit Mepla)

Venturiho dělič průtoku KHS - dynamický - pro systémy Inliner pro teplou pitnou vodu

Výhody na první pohled

  • Snížení tepelných ztrát teplé vody / cirkulace, úspora energie až 40%
  • Dodržení zadání z DVGW W 551 / W 553
  • Snížení vlivu tepla na potrubní systém studené pitné vody
  • Systém Inliner lze realizovat v objektech, v nichž je umístěna vždy jeden sanitární uzel na stoupačce a podlaží.

Systémy Inliner pro teplou vodu a možnost energetických úspor při jejich použití jsou známy již dlouho. Další energetická úspora je možná při využití systému Inliner v jednotlivých podlažích.

Potrubi teplé vody je vedeno jako okruh až do míst odběru tím, že je pro systémy Inliner použit dynamický Venturiho dělič proudění KHS.

Nová inteligentní technika Inliner s osvědčeným Venturiho principem umožňuje stabilní etážovou cirkulaci s maximální energetickou účinností a je dalším krokem k zabránění stagnace.

Dynamický dělič proudění je schopen již při nejmenších objemových průtocích v rozdělovacím nebo stoupacím potrubí dosáhnout maximálního průtoku v připojených okruzích.

Více o celém semináři

Program a přihláška

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.