logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Velký kotel s výjimečnou přípravou teplé vody

Nesta+ je velký plynový kotel s výjimečnou přípravou teplé vody. Menší kotle Nesta jsou určeny pro bytové domy a pro menší hotely. Dříve se často počítalo se 100% zálohou. Jak se toto řeší v současné době, zejména u kotlů s velkým objemem vody?

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Nesta+, řešení pro projekty, kam potřebujete velký kotel a výjimečnou přípravu teplé vody

Tento konkrétní kotel má 840 kW a ve výměníku 563 litrů vody, tj. výkony a objemy vody jsou obrovské, tento kotel Nesta+ zrovna pojede do hotelu Don Giovanni Prague. Jeden tam již je a nyní přijede jeho dvojče,“ uvádí jednu z realizací Ing. Drahomíra Wachtlová, Ph.D., vedoucí oddělení plynové spotřebiče Quantum, a.s. a doplňuje další detaily:
Kotle se dají dávat i do kaskády, tj. když hovoříme o tomto konkrétním kotli Nesta+, tak výkony se pohybují od 350 do 1240 kW, v kaskádách i několik desítek MW. A to jsme dosud v nabídce Quantum neměli,“ říká Wachtlová. V nabídce jsou tyto kotle již od července 2023, tj. není to nic, na co by bylo třeba ještě čekat, což se u výrobků na výstavách někdy stává.

Kromě řady NESTA+ máme samozřejmě stacionární kotle i nižších výkonů Nesta pro takové ty univerzálnější kotelny. Běžně jimi vybavujeme kotelny v bytových domech, menších hotelích, například hotel Elite v Praze. Tyto kotle se pohybují od výkonu 120 do 300 kW a zase mají v sobě velký objem vody, tj. 75 litrů vody v zásobníku a dají se použít i do kaskád 6 kotlů,“ říká Wachtlová.

Jaký zvolit poměr záložního zdroje?

Dříve se často počítalo se 100% zálohou. Jak se toto řeší v současné době, zejména u kotlů s velkým objemem vody?
Dříve jsme měli závěsný kotel Q7K od 24 do 48 kW. Tam jsme dělali i kaskády 12 kotlů, kdy 6 bylo potřeba a 6 záloha. Dnes obvykle 2 kotle + 1 záloha. Výjimku samozřejmě tvoří například zdravotní zařízení, kde zůstáváme u modelu 1/1,“ popisuje změnu přístupu Wachtlová.

Závěsný kotel Nesta Chrome NC 32 WH s nerezovým výměníkem tepla Fire Tube

  • Objem vody ve výměníku 8 litrů
  • Tepelný příkon G20 3,2 až 32 kW
  • Tepelný příkon G31 3,2 až 32 kW
  • Účinnost 108 %
  • Modulační poměr 12.1
  • Energetická třída A
  • Emisní třída 6

Jsou to kotle o výkonu od 24 kW do 150 kW, opět vhodné pro kaskády 6 kotlů. Charakteristikou technologie Fire Tube je soustava tepelných trubic výměníku, ve kterých proudí spaliny. Jsou umístěny svisle, a tak se samočistí. A v trubici, která je po obvodu v řadě kotlů CoilMaster proudí teplá voda,“ doplňuje Wachtlová.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.