logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Ohřívače vody Tatramat – tradice s perspektivou

Společnost TATRAMAT je tradičním slovenským výrobcem strojírenského spotřebního zboží a její výrobky splňují nejmodernější standardy. Zavedení povinnosti energetického štítkování pro ohřívače vody jí tedy nijak nezaskočilo - všechny ohřívače TATRAMAT splňují nejvyšší dosažitelnou energetickou třídu. A jaké to jsou?

Tatramat 170 logo

Společnost TATRAMAT – ohrievače vody, s.r.o. je tradičním slovenským výrobcem s bohatou historií, která představuje již 170 let výroby strojírenského spotřebního zboží. V roce 2004 se firma se stala členem německé skupiny STIEBEL ELTRON GRUPPE a na českém trhu je zastoupena dceřinou společností STIEBEL ELTRON s.r.o.

Energetické štítkování elektrických ohřívačů vody

V měsíci září tohoto roku pro ohřívače vody vstupuje v platnost, podobně jako u ostatních domácích spotřebičů, povinnost energetického štítkování. Pro firmu Tatramat, která nikdy neslevila z požadavků na kvalitu, tak zavedení opatření pro energetické úspory vyvolané Evropskou unií znamená potvrzení správné cesty ve vývoji produktů. Všechny ohřívače vody jsou totiž pro danou produktovou skupinu zařazeny vždy do nejvyšších dosažitelných energetických tříd. U všech přístrojů toho bylo dosaženou kvalitní konstrukcí a materiálem a tloušťkou tepelné izolace (u závěsných ohřívačů až 48 mm). U komfortních hranatých závěsných ohřívačů EO 30-150 EL k tomu navíc přispěla elektronická Smart-regulace s ECO-funkcemi.

Sortiment značky Tatramat je možno rozdělit na ohřívače pro individuální a centrální přípravu teplé vody.

Individuální příprava teplé vody

Malý zásobníkový ohřívač EO 5 P
Malý zásobníkový ohřívač EO 5 P

Pro menší odběry teplé vody je z hlediska rychlosti dodávky teplé vody a eliminace tepelných ztrát v rozvodech teplé vody (např. dřez, umyvadlo) výhodné použít malý zásobníkový ohřívač o objemu 5 až 15 litrů.

Nejčastěji jsou používány tzv. beztlakové ohřívače vody pod odběrné místo EO 5 P o objemu 5 litrů s topným tělesem 2 kW, které jsou dodávány spolu se speciální odběrovou baterií. Slovo „beztlakové“ znamená, že zásobník není díky způsobu zapojení vystaven trvale vodovodnímu tlaku. Pro instalaci tak stačí zásuvka na 230 V a přípojka vody opatřená tzv. rohovým ventilem. Přístroj zásobuje teplou vodou pouze jedno odběrné místo. Při použití stávající popř. nové designové baterie (tlakové) je nutné použít tlakový ohřívač vody EO 10 P (objem 10 l, výkon 2 kW). Ten je vybaven tlakuvzdornou smaltovanou ocelovou nádrží a na vstupu studené vody musí být zapojen tzv. pojistný ventil se zpětnou klapkou (součást dodávky). Instalace je tak o něco složitější. Je však možno připojit více odběrných míst.

 

Skupinová a centrální příprava teplé vody

EOV
EOV
EO 150 EL
EO 150 EL

Pro více odběrných míst slouží elektrické nebo kombinované ohřívače vody. Dle potřeby teplé vody v domácnosti a dispozice místnosti instalace je možno volit svislé nebo vodorovné závěsné provedení nebo stacionární provedení. Z hlediska úspor provozních nákladů je zajímavé použití tepelného čerpadla pro přípravu teplé vody. Závěsné ohřívače vody jsou opatřeny na trhu nejsilnější tepelnou izolací a roční úspora provozních nákladů se může proti měně izolovaným nádržím vyšplhat až 700 Kč.

Ležatý elektrický zásobníkový ohřívač ELOV
Ležatý elektrický zásobníkový ohřívač ELOV

Pro majitele rodinných domů je pro přípravu teplé vody trendem využívání obnovitelných zdrojů energií. Firma Tatramat nabízí nejenom nádrže VTS pro solární systémy v objemech od 200 do 500 litrů, ale i speciální tepelná čerpadla pro ohřev vody TEC s integrovanou nádrží o objemu 220 nebo 300 l. Návratnost investice do tohoto ohřívače je ve srovnání s přípravou teplé vody např. plynovým kotlem se zásobníkem vody přibližně 7 let.

Další podrobnosti k našim přístrojům najdete na www.tatramat.cz.


STIEBEL ELTRON spol. s r.o.
logo STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

STIEBEL ELTRON nabízí technicky vyspělé produkty, které splňují nároky na ekologický i ekonomický provoz v oblasti elektrického ohřevu vody a vytápění, tepelných čerpadel a větracích systémů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.