logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Patrové rozdělovače LOGOfloor pro napojení bytů a nebytových prostorů

Představte si projekt běžného bytového domu s komerčními prostory. Rozvody topné vody v takovém projektu jsou běžně řešeny jednou centrální stoupačkou s rozdělovači v jednotlivých podlažích pro napojení bytových či nebytových jednotek. Toto řešení má kromě jiného jednu výhodu, umožňuje osazení měřičů tepla a regulačních armatur již na rozdělovač, který je přístupný ze společných prostorů.

Tomuto řekněme typizovanému projekčnímu řešení však neodpovídá typizované řešení při samotné realizaci, neboť pro takové projekty se nevyráběly k tomu účelu určené rozdělovače. Rozdělovače totiž musejí splňovat specifické požadavky vyplývající z typu instalace. Na jeden okruh může být napojena garsoniéra s tepelnou ztrátou 2 kW a na druhý mezonet s pětinásobně vyšším požadavkem na teplo. Na dalších pět okruhů budou napojeny byty 3+1 s tepelnou ztrátou 4 kW. Rozdělovač musí umožnit přenos a vyvážení požadovaného výkonu. Tělo rozdělovače a jednotlivá napojení musí mít dostatečnou dimenzi, na jednotlivých okruzích osazené regulační armatury. Rozteč jednotlivých vývodů a konzolí musí umožňovat osazení měřičů tepla, filtrů, odvzdušnění, kompletní zaizolování, a to vše při kompaktních rozměrech tak, aby rozdělovač a sběrač bylo možné osadit do běžné skřínky pro rozdělovač.

Těmto požadavkům však běžně používané rozdělovače neodpovídají, a tak se používají různá "náhradní řešení" přímo na stavbě. Použije se klasický rozdělovač pro podlahové vytápění, na kterém se vždy jeden okruh vynechá (napojují se okruhy 1, 3, 5 atd.), aby se vešly vedle sebe měřiče tepla. Nebo se použijí různé, na místě vyrobené svařence, kde vzhled a technické parametry odpovídají invenci tvůrce.

Firma MEIBES proto připravila speciální řadu rozdělovačů LOGOfloor, které plně odpovídají všem výše uvedeným požadavkům, a v duchu firemní filozofie se dodávají jako plně smontované a osazené jednotky včetně měření, regulace a skříně. Stavebnicové řešení umožňuje připravit sestavu LOGOfloor vždy podle požadavků projektu a zákazníka. Samotná montáž pak představuje pouze osazení skříně rozdělovače a napojení již kompletně smontované sestavy.

Příklady instalací:


Obr. 1 Rozdělovač a sběrač LOGOfloor
 
Obr. 2 Rozdělovač řešený na stavbě


Aalberts hfc CZ s.r.o. (Flamco/Comap)
logo Aalberts hfc CZ s.r.o. (Flamco/Comap)

Skupina Aalberts, Hydronic Flow Control: značky Flamco-Meibes-Simplex pokrývají široké spektrum inovativních systémů techniky zařízení budov od instalace u zdroje tepla přes jeho distribuci až po regulaci předávání. Společnost COMAP je expertem v systémech ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.