logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Návštěva výrobní haly: Jak rychle a kvalitně opravit podlahu

Podlaha ve skladovací hale dosloužila velmi brzy. Již po dvou letech byla nevzhledná, problematický byl také úklid. Co se stalo? Jak opravit velmi poškozenou podlahu výrobní haly, která musí vydržet takřka vše? Co zvolit, aby oprava proběhla co nejrychleji a nezdržovala výrobu? Zajeli jsme se podívat na opravu podlahy materiálem OBTEGO do výrobní haly v Trmicích.

Reklama

Podlaha průmyslového skladu byla po dvou letech prakticky zničená. Zeptali jsme se majitele haly a jednatele společnosti Tyma CZ Bohumila Kaplana, proč je podlaha po tak krátké době v dezolátním stavu? Odpovídá: „Původní zhotovitel na podlahu použil zřejmě špatnou finální úpravu. Podlaha není příliš zatížena, je zde běžný provoz menšího skladu – tedy vysokozdvižné i ruční vozíky. Ale i nepříliš zatížený vozík se po minutě stání na podlahu vždy přilepí a zanechá po sobě otisky pneumatik, které není možné dočistit.

Špatně zvolená povrchová vrstva podlahy zůstane přilepená na gumových kolečkách a zcela se odtrhne od podkladu,“ upozorňuje nás při detailním zkoumání vzorku Martin Kopecký, pracovník firmy Floor Special Services®, která opravu podlahy při naší redakční návštěvě provádí.

Původní zhotovitel nám doporučil podlahu čistit ředidlem, to v našem provozu nepřicházelo v úvahu. Zvolili jsme proto trvanlivé řešení navrhované firmou Floor Special Services® transparentní impregnací OBTEGO R-30,“ doplnil Bohumil Kaplan.




Impregnace a opravy betonové podlahy

OBTEGO je systém pro betonové podlahy s vysokou zátěží. Ideální je tak pro průmyslové výrobní haly, skladovací prostory, obchodní centra, knihovny, showroomy a podobně. Lze jej aplikovat na všechny vápencové povrchy, jako jsou například broušené/leštěné a hlazené betonové podlahy/potěry, teracové dlaždice/teraco, atd.

Povrch ošetřený nástřikem OBTEGO R-30 získá vyšší mechanickou, teplotní i chemickou odolnost, je hydrofobní. Přitom ale zachovává difúzně otevřený povrch, který je paropropustný, lépe se čistí a získává vyšší lesk.

Pro dosažení potřebných vlastností není nutné aplikovat separátní křemičitý posyp mezi nátěrovými vrstvami. OBTEGO R-30 se dodává jako dva v jednom, v kanystrech namíchaných z výroby v optimálním poměru. Je na bázi vody, zcela bez zápachu a těkavých rozpouštědlových látek a po vyzrání je zcela zdravotně nezávadné.

Tekutá látka na bázi vysoce reaktivního hybridního-křemičitanu lithného se základním obsahem impregnační složky se nanáší nástřikem.OBTEGO R-30 se ihned po aplikaci stává součástí betonové podlahy a nehrozí tudíž jakékoli odtržení nebo odloupnutí.




Chemicky se látka podobá vodnímu sklu, zateče do všech pórů betonové podlahy a vytvoří slinutý, ale paropropustný povrch. Strojní čištění podlahy lze pak provádět pouze vodou a diamantovými pady,“ přibližuje Radek Jakl, technický specialista plzeňské firmy Redimax, která je výhradním dodavatelem materiálů OBTEGO na český i slovenský trh.

Podlaha po aplikaci schne čtyři hodiny, plnou zátěž snese již po 24 hodinách. Hala, kterou jsme navštívili, byla vyčištěna a opravena během víkendu. Nedošlo tak k omezení provozu výroby. Garance funkční životnosti je pět let.

Radek Jakl dodává: „Podlahu lze potom lokálně opravit či renovovat. To lze provést po vyčištění a odmaštění, popřípadě jemným přebroušením a opětovnou aplikací materiálu OBTEGO R-30.




Kvalitní i krásná podlaha

Ve skladu v Trmicích byla použita transparentní impregnace. Pro esteticky kvalitnější výsledek může být OBTEGO i probarvené. „Výsledný povrch je pak zcela barevně jednolitý. Využívá se především v prostorách, kde je kladen důraz na vysokou architektonickou kvalitu, například pro automobilové showroomy, obchody nebo všude, kam vstupuje zákazník. Mnozí architekti a interiéroví designéři se ale snaží dosáhnout čistého vzhledu litých podlah nevhodnými nebo nedostatečnými materiály a postupy. OBTEGO umožní o řád lepší, cenově dostupný i trvanlivý výsledek,“ dodává na samý závěr naší návštěvy Radek Jakl z firmy Redimax.

Poslechněte si rozhovor s Radkem Jaklem, hlavním technickým poradcem systému Obtego

Více informací se dozvíte na stránkách výhradního dodavatele materiálů OBTEGO pro Česko a Slovensko firmy REDIMAX (zde). Profesionální služby renovace podlah můžete objednat u certifikované společnosti FSS – Floor Special Services® (zde).









 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.