logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dřevěné podlahy: odpovědi na nejčastější otázky

Dřevěné podlahy jsou stále oblíbené a žádané. Při výběru té pravé si však musíte zodpovědět několik otázek. Které jsou ty nejčastější a nejdůležitější?

Dřevěné podlahy jsou stále oblíbené a žádané. Při výběru té pravé si však musíte zodpovědět několik otázek. Které jsou ty nejčastější a nejdůležitější?

Jaký typ dřevěné podlahy zvolit?
O dřevěných podlahách se říká, že vydrží po celé generace. To je sice pravda, ale jen za předpokladu, že vyberete správný typ, který je vhodný do konkrétního interiéru. Podlahové krytiny ze dřeva totiž mohou mít sklony ke kroucení a bobtnání, když je umístíte do nevhodných podmínek. Proto musíte vzít v úvahu klima místnosti -⁠ teplotu a vlhkost vzduchu.

Pro masivní podlahy je ideální teplota kolem 20 °C a vlhkost vzduchu přibližně 60 %.
Dvouvrstvé a třívrstvé podlahy jsou stabilnější (méně náchylné ke srážení a rozšíření), takže jsou vhodné i do místností, kam se masiv nehodí, nebo třeba na podlahové topení.

Je lepší dřevěná podlaha ošetřená lakem, nebo olejem?
V minulosti jednoznačně vedlo lakování, hlavně proto, že na dřevu vytváří jednolitou vrstvu, která ho chrání a zvyšuje trvanlivost. V dnešní době se však stále častěji sahá po olejích, především díky jejich stále se rozšiřující nabídce.

Na jaké dřeviny se při výběru zaměřit?
Při výběru dřevin hraje jednoznačně největší roli tvrdost. Volte proto podle toho, kam dřevěnou podlahu plánujete umístit. Měkčí dřeviny, jako je například bříza, jsou vhodné do méně zatěžovaných místností, tvrdší typy dřevin (dub, teak, merbau) se hodí do prostor s větším provozem.

Více informací


INPARKET
logo INPARKET

V sortimentu INPARKET najdete podlahy od prověřených výrobců, kteří zaručují dobrou kvalitu za dostupnou cenu. Naším hlavním dodavatelem dřevěných podlah je rakouská rodinná firma Scheucher, vinylové podlahy v našem sortimentu jsou například od Berry ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.