logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Nízkoenergetický dům v Hošťálkovicích – podlahové vytápění Ecofloor

Nízkoenergetický dům (NED) v Hošťálkovicích u Ostravy má jako hlavní zdroj k zajištění tepelné pohody instalováno elektrické podlahové vytápění topnými kabely ECOFLOOR od společnosti Fenix. U objektu jsou dlouhodobě sledovány provozní náklady, k dispozici jsou kopie vyúčtování za celkovou spotřebu elektřiny.

Nízkoenergetický rodinný dům byl postaven v roce 2009 v obci Hošťálkovice nedaleko Ostravy. V patrovém objektu, o celkové obytné ploše 119,5 m2, zajišťuje vytápění elektrické podlahové topení. Aktuálně (10/2011) je objekt využíván pouze dvěma dospělými osobami, dvě dospívající děti jsou zde z důvodů studií velmi sporadicky.

Popis objektu

Jedná se o zděný jednopatrový rodinný dům, o celkové zastavěné ploše 77,2 m2. Obytná (vytápěná) plocha obou podlaží dohromady činí 119,5 m2. V celém přízemí je podlaha tvořena keramickou dlažbou, v patře – s výjimkou toalety a koupelny, kde je taktéž dlažba – jsou položeny plovoucí podlahy. Ohřev TUV je zajištěn elektrickým zásobníkovým ohřívačem o objemu 120 dm3, Objekt je plnohodnotně obýván od listopadu 2009.

 
Nízkoenergetický dům s elektrickým podlahovým vytápěním
Nízkoenergetický dům s elektrickým podlahovým vytápěním
Obytná plocha119,5 m2
Vypočítaná tepelná ztráta (pro te −15 °C)4,5 kW
Příkon instalovaného vytápění6,0 kW
Příkon ostatních spotřebičů
(TUV, pračka, kuchyň, osvětlení, atd.)
cca 7,0 kW
Hlavní domovní jistič3 × 25 A
Domovní sazbaD 45
Zařazení do energetické třídy dle PENBB
Cena topného systému (dod+mont)̴100 tis CZK
Komfortní teplota vytápění22 °C
Útlumová teplota vytápění20 °C
Půdorys 1. NP
Půdorys 1. NP
Půdorys 2. NP
Půdorys 2. NP
 
Kuchyň i celé přízemí je vybaveno keramickou dlažbou, která díky podlahovému vytápění nestudí
Kuchyň i celé přízemí je vybaveno keramickou dlažbou, která díky podlahovému vytápění nestudí
Ve většině místností ve 2. NP jsou plovoucí podlahy vybavené elektrickým podlahovým vytápěním
Ve většině místností ve 2. NP jsou plovoucí podlahy vybavené elektrickým podlahovým vytápěním
 

Vytápění

Řez skladbou podlahového vytápění – topné kabely jsou uloženy na izolaci a zality anhydritem
Řez skladbou podlahového vytápění – topné kabely jsou uloženy na izolaci a zality anhydritem
1 – Nášlapná vrstva (dlažba, koberec, PVC, lamino)
2 – Podlahová (limitační) sonda v ochranné trubici
3 – Nosná anhydritová plovoucí deska
4 – Topný kabel ECOFLOOR®
5 – Plastová příchytka topného kabelu
6 – Tepelná izolace
7 – Podklad (betonová deska)

Vytápění celého objektu zajišťuje výhradně elektrické podlahové topení ECOFLOOR. V tomto případě jde o topné kabely umístěné do anhydritové podlahy, regulace v každé místnosti je zajištěna prostorovým termostatem s podlahovou sondou. Do koupelny je především kvůli ručníkům doplněn topný žebřík, další standardní zdroje tepla v objektu nejsou, celou tepelnou ztrátu pokrývá podlahové vytápění.

Protože charakteristickým rysem podlahového vytápění je malá dynamika (pomalé zvyšování teploty vzduchu) je mezi komfortní a útlumovou teplotou rozdíl pouze 2 °C. Objekty tohoto typu ale mají tak dobré tepelné vlastnosti, že pokud uživatel cíleně nevyvětrá, teplota během denního nebo nočního útlumu i při vypnutém topení neklesne o více než 2–3 °C.

Pro úplnost je potřeba uvést, že v obývacím pokoji v přízemí je umístěn teplovzdušný krb jako komfortní doplněk interiéru. Využíván je občasně, v podstatě pouze o víkendech, nicméně i tak má bezesporu příznivý vliv na spotřebu energie – instalací a užíváním takovéhoto zdroje lze snížit roční náklady na vytápění domu až o 20 %.

 
V obývacím pokoji je krb, který ve volných dnech nejen že navozuje příjemnou atmosféru, ale současně příznivě ovlivňuje spotřebu energie na vytápění
V obývacím pokoji je krb, který ve volných dnech nejen že navozuje příjemnou atmosféru, ale současně příznivě ovlivňuje spotřebu energie na vytápění
Vyhřívaná keramická dlažba v koupelně je velmi komfortní
Vyhřívaná keramická dlažba v koupelně je velmi komfortní
 

Provozní náklady

Stejně jako u ostatních objektů s elektrickým vytápěním společnosti FENIX, i zde je použita přímotopná sazba D45, u které jsou veškeré elektrospotřebiče v objektu provozovány 20 hodin denně v tzv. nízkém tarifu. Uvedená spotřeba elektrické energie tedy není pouze za vytápění, ale jde o kompletní provozní náklady objektu – tzn. i včetně ohřevu vody, vaření, svícení, atd.

ObdobíSpotřeba v kWhCZK včetně DPH
NTVT
23. 10. 2009–12. 5. 20106 13424317 070
13. 5. 2010–10. 5. 20117 71447223 889
Kurz 24,80 CZK/€ (10/2011)

Uvedené hodnoty jsou doloženy fakturami od rozvodných závodů, poskytnutých uživatelem. V období 2009/2010 byla rozvodnými závody účtována spotřeba pouze za 6,5 kalendářních měsíců, proto byla platba nižší, v tomto vyúčtování je však zahrnuta prakticky celá topná sezona.

 

Vyúčtování 2010 ke stažení zde

Vyúčtování 2011 ke stažení zde

Tato referenční stavba je pro společnost FENIX velmi zajímavá i z dalšího důvodu – uživatel ve svém domě provádí podrobnou a detailní analýzu spotřeby energií. Protože v zaměstnání má přístup k zařízení, které po celý den (v hodinovém intervalu) zaznamenává venkovní teploty, kromě pravidelného odečítání elektroměru eviduje také průměrnou denní a noční teplotu. Výstupem je pak graf, ve kterém je v týdenním cyklu uvedena nejen spotřeba energie, ale i průměrná denní teplota v daném týdnu a komfortní teplota, na kterou byl objekt vytápěn.

Graf spotřeby 2010 ke stažení zde

Z těchto údajů lze vyčíst zajímavé informace. Například v roce 2010, kdy byl objekt standardně vytápěn na 22 °C, byla v 6. a 7. týdnu doma dcera a připravovala se na zkoušky. Proto byla komfortní teplota během těchto dvou týdnů zvýšena na 23 °C. V grafu je pak vidět, jak se v 6. týdnu zvýšila spotřeba elektřiny proti 5. týdnu o celých 47 %, i když se průměrná venkovní teplota snížila jen o 0,9 °C.

Důvodem je však nejen navýšení teploty v objektu o 1 °C, ale také celodenní vytápění na komfortní teplotu. V běžném režimu dochází uživatelé do zaměstnání a objekt je přes den udržován v útlumové teplotě.

Závěrem

Celý dům byl dodán tzv. „na klíč" – realizaci stavby včetně zpracování projektové dokumentace provedl autorizovaný partner společnosti FENIX – společnost DK1 z Kravař u Opavy. Stejně jako u jiné sledované reference (RD v Hradci n. M.), i zde uživatel objektu vyjádřil svou spokojenost s průběhem výstavby a přístupem dodavatele stavby k celé zakázce.

Přízemí – topné kabely v prostoru budoucí koupelny
Přízemí – topné kabely v prostoru budoucí koupelny
Podlahové vytápění se položí v celé ploše, zalije se anhydritem a až následně se staví příčky, které rozdělí přízemí na samostatné místnosti
Podlahové vytápění se položí v celé ploše, zalije se anhydritem a až následně se staví příčky, které rozdělí přízemí na samostatné místnosti
Pohled na topné kabely v patře – z fotodokumentace je patrná pečlivost, s jakou dodavatel stavby provedl pokládku topného systému
Pohled na topné kabely v patře – z fotodokumentace je patrná pečlivost, s jakou dodavatel stavby provedl pokládku topného systému

Dodavatel stavby

Ing. Daniel Kozel – DK1
Novodvorská 13, 747 21 Kravaře
tel/fax : 553 672 228, 553 672 220
email: dk1@dk1.cz ; www.dk1.cz


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.