logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč je elektrické podlahové vytápění efektivní?

Velkou výhodou elektrického podlahového vytápění je vysoký komfort obsluhy a uživatelská jednoduchost řízení. Nezávislá kontrola vytápění prakticky každé místnosti vede v konečné spotřebě k velkým úsporám.

Potřeba snižovat náklady zejména v oblasti energií je na prvním místě zájmu prakticky každého z nás. Není proto divu, že společně s rostoucími cenami energií se do popředí zájmu dostávají stále více nízkoenergetické a pasivní domy. Jejich společným rysem je velmi nízká spotřeba energie na vytápění. Při projektování takového domu požaduje potenciální klient od svého projektanta obvykle doporučení na ideální způsob vytápění. A to není tak zcela jednoznačné. V případě nízkoenergetických domů je vhodné brát v úvahu nejen vlastní provozní náklady, ale také pořizovací náklady a rovněž i životnost komponentů.

Pokud vezmeme v potaz pořizovací náklady, tak na tom nejsou elektrické přímotopné systémy vůbec špatně. Respektive patří mezi nejméně nákladné, tedy ve srovnání například s tepelným čerpadlem, ale i kondenzačním kotlem na zemní plyn, kotlem na dřevěné pelety či propan apod.

Veřejnost se mylně domnívá, že elektřina je vždy drahá, ale právě kombinace všech důležitých faktorů vede k výsledku, že elektrické přímotopné vytápění je výhodné. Proč? Hlavním argumentem pro volbu elektrického podlahového systému je snížený tarif (D45) za elektřinu. Praxí bylo prokázáno, že nízkoenergetické domy spotřebují na vytápění zhruba 40 % energie. Zbytek celoroční spotřeby (60 %) tvoří ostatní spotřebiče – to znamená pračka, sušička, myčka nádobí, chladnička a další přístroje závislé na zdroji elektrické energie. Uživatel nízkého tarifu tedy může po dobu 20 hodin denně využívat prakticky poloviční sazbu ve srovnání se spotřebou domácnosti vytápěnou například plynovým kotlem. Praxe ukázala, že inteligentní řízení v případě přímotopných elektrických systémů výhodnost tohoto způsobu vytápění ještě zvyšuje. Nutno dodat, že v ekonomické rozvaze je potřeba zvažovat celkové náklady a úspory v horizontu 15 až 20 let. Ani argument týkající se rostoucí ceny elektrické energie neuspěje, stačí se podívat na rostoucí ceny ostatních zdrojů energií, plynu pochopitelně nevyjímaje.

Firma DEVI sledovala náklady na vytápění konkrétního typového domu postaveného z tradičních cihlových bloků s vytápěnou podlahovou plochou 145 m2. V případě tohoto domu byl instalován výkon podlahového topení 14,5 kW. Celkové investiční náklady činily 103.600 Kč. Roční provozní náklady domu byly vyčísleny (viz přiložená faktura) na 24.860 Kč!

Tento praktický příklad se však nijak neliší od teoretického. Jsou-li dva běžně velké nízkoenergetické domy vytápěny podlahovým vytápěním, v prvním případě teplovodním (zdroj energie: zemní plyn) a ve druhém případě elektrickým, pak investiční náklady na topný systém domu vytápěného plynem dosáhnou zhruba 200 tisíc korun, zatímco u domu s elektrickým podlahovým vytápěním dosáhnou 90 tisíc korun. Teoretickým výpočtem zjistíme, že roční provozní náklady plynem vytápěného domu činí 26.576 Kč, zatímco u domu s elektrickým vytápěním dosáhnou 30.079 Kč. Za dvacet let provozu tedy dům vytápěný plynem ušetří na provozních nákladech 70.060 Kč. Součtem investičních a provozních nákladů však vychází, že dům s elektrickým podlahovým vytápěním na konci 20letého období ušetří uživateli téměř 40 tisíc korun.

Všechny uvedené důvody vedou firmu DEVI k orientaci svých topných systémů směrem k nízkoenergetickým a pasivním domům. DEVI nabízí ucelená řešení v podobě topných kabelů DTIP, topných rohoží DEVIMAT, systému suché pokládky kabelů DEVICEL případně nového systému DEVIDRY. To vše v kombinaci s inteligentní regulací termostaty Devireg nebo za pomocí vyspělého bezdrátového systému Devilink.


Danfoss s.r.o. - elektrické podlahové vytápění DEVI
logo Danfoss s.r.o. - elektrické podlahové vytápění DEVI

Komfortní a úsporné elektrické podlahové vytápění DEVI, temperování studených podlah. Ochranný systém pro venkovní plochy, střechy, okapy, žlaby a svody před ledem a sněhem, ohřevy potrubí. Topné kabely, rohože, regulace. Projekty - dodávky - montáže ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.