logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

AIR House - studentský projekt, který slaví úspěchy ve světě

AIR House je energeticky plně soběstačný dům, který navrhli a v Kalifornii postavili studenti Českého vysokého učení technického v Praze. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.

Reklama


AIR House - studentský projekt, který slaví úspěchy ve světě

Projekt získal 1. cenu v Architektuře a Energetické bilanci, 2. místo v Technice, 3. místo v Atraktivitě pro trh, Komfortu a Teplé vodě v prestižní mezinárodní soutěži Solar Decathlon 2013. Při výběru technologií bylo hlavním hlediskem jednoduché a přirozené fungování domu, které by vyhovovalo potřebám a možnostem zvolené cílové skupiny.

Slovy tvůrců projektu: „Věříme, že nejčistší energie je ta nespotřebovaná a že stejně, jako člověk vytváří své prostředí, ono pak zpětně formuje jej.” Zodpovědná architektura by měla mít minimální dopad na životní prostředí. Nejen, co se provozu týče, ale i v souvislosti s celým životním cyklem budovy včetně její výstavby a demolice.

AIR House získává veškerou energii pro svůj provoz ze slunečního záření. Energetický koncept vychází z principu „domu v domě“, který stojí na nápadu dvou „kůží“. První tvoří tepelně izolovaná obálka obytného prostoru. Druhá - dřevěná pergola - stíní a zmírňuje tepelnou zátěž. Tento koncept je doplněný o jednoduché inteligentní řízení. Systém měření a regulace zajišťuje monitorování veškerých technologií domu, regulaci klimatu a přívod čerstvého vzduchu. Chytrá domácí elektroinstalace zajišťuje světelnou pohodu stmívatelnými LED zdroji světla, které reagují na intenzitu slunečního svitu. Systém sálavého vytápění a chlazení je ovládaný automatizační stanicí, která měří teplotu, vlhkost, průtoky a další veličiny.

Technologie domu zahrnují fotovoltaický systém složený z 33 monokrystalických panelů s celkovým výkonem 6,105 kWp a životností 25-30 let, vzduchotechnickou soustavu s rekuperací tepla pro zajištění optimální výměny vzduchu a minimalizaci tepelné ztráty při větrání (která u běžných rodinných domů představuje až 40 % celkové ztráty objektu), solární systém složený z dvou termických kolektorů k ohřevu vody a přitápění, kořenovou bio čistírnu odpadní vody z umyvadla, dřezu, sprchy, myčky a pračky, a systém úspory vody s technologií příměsi vzduchu a omezovačem průtoku.

AIR House představuje malý dům určený pro dvoučlennou domácnost 50+. Je navržený jako chata, která může v důchodu sloužit pro plnohodnotné trvalé bydlení. Inspiruje se českou tradicí chatařství a vnitřní uspořádání je založeno na jednom obytném prostoru, rozšířeném o velkorysou venkovní terasu.

V současné době by měl být dům postaven před ČVUT v Praze a následně pak přestěhován do výzkumného centra v Buštěhradě, kde na něm bude prováděno další měření a vylepšování. Budoucnost projektu je zářivá, stejně jako jeho autorů.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.