logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pasivní dům usnadňuje život seniorům

První pasivní bytový dům pro seniory byl vybudován v Modřicích u Brna. Největší pasivní stavba v ČR postavená a financovaná municipalitou vznikala rok a půl a stála 64 milionů korun. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.

Reklama


První pasivní bytový dům pro seniory byl vybudován v Modřicích u Brna

Kromě průkopnického architektonického projektu je to zároveň ukázka příkladné péči o seniory. Základním cílem bylo kromě vybudování pasivního domu především vytvoření důstojného prostředí pro aktivní prožití podzimu života.

Dům je tvořen třemi budovami, z nichž dvě slouží pro ubytování a třetí je vstupním objektem se zázemím domu a tvoří zároveň i protihlukovou bariéru od železnice. Tím vzniká vnitroblokové intimní atrium. Dům poskytuje komfortní bydlení v 41 bytech s přijatelným nájmem pro seniory a se souvisejícími službami. Zájemci mají na výběr z jedno a dvoupokojových bytů s kuchyňským koutem.

Díky své konstrukci je pasivní dům v Modřicích u Brna zářnou ukázkou hospodaření s energiemi, řešení kvality vnitřního prostředí, nakládání s dešťovými vodami i šetrným přístupem k životnímu prostředí. Mimo kvalitních tepelných izolací má dům také solární termické panely a výměnu vzduchu s rekuperací. Objekt využívá vnitřní i solární tepelné zisky. K dotápění slouží kotel na biomasu - peletky. Vše je nastaveno tak, aby fungovalo automaticky s minimální a jednoduchou obsluhou. Jsou použity materiály s minimální ekologickou stopou.
O kvalitu mikroklimatu v okolí objektu se starají zelené střechy. Ty také přispívají k ochraně objektů proti letnímu přehřívání. K tomu slouží i přesahy teras, balkony, vnitřní žaluzie a látkové venkovní rolety. Veškerá dešťová voda z ploch areálu i ze střech je zadržována ve třech nádržích a následně se používá pro splachování toalet. Přepad z nádrží pro případ přívalových dešťů je sveden do jezírka v atriu objektu, které vytváří velmi pěkný estetický prvek.

Areál je osvětlen venkovními svítidly nezpůsobujícími světelný smog. Také je zpestřený výsadbou vzrostlých stromů, mimo jiné místních ovocných odrůd (třešeň, hrušeň, meruňka), keřovými porosty i vinnou révou. Dům pro seniory v Modřicích u Brna dostal požehnání od církevních hodnostářů v Brně, a požehnání by jistě dostal i od ekologických odborníků. Hlavní však je, že se stal pohodlným domovem seniorů. O ubytování v něm byl obrovský zájem už od počátku výstavby. Je jisté, že půjde příkladem i dalším podobným stavbám.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.