logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Užitečné tipy pro výběr dveřního kování

Nedílnou součástí jakýchkoli dveří je kvalitní a elegantní kování. Vyrábí se ze spousty materiálů, a to konkrétně třeba z eloxovaného hliníku, mosazi, niklu, chromu nebo nerezu či bronzu.

Materiálových alternativ je zkrátka spousta, nicméně důležitý je především výběr dveřního kování z hlediska typologie. My se na jednotlivé typy kování podíváme podrobněji stejně jako na další důležité aspekty.

Zdroj obrázku: Sukpaiboonwat / Shutterstock.com
Zdroj obrázku: Sukpaiboonwat / Shutterstock.com

Čtyři základní typy kování

Rozlišují se v podstatě čtyři základní druhy dveřního kování. Jakousi klasiku představuje hlavně rozdělení na kování exteriérové a interiérové. Prvně jmenované se nejčastěji využívá u různých vchodových branek a musí být vyrobeno z materiálů, jež odolají venkovnímu prostředí. Ne všem materiálům svědčí prudké změny teplot a střídání se deště s ostrým sluncem. Často se u tohoto kování prosazují koule na dveře. U interiérového kování je třeba přihlédnout k tomu, jaká bude frekvence jeho používání. Třeba v kancelářích je třeba volit obzvláště odolné modely. Jinak nelze zapomenout ani na protipožární a bezpečnostní kování.

Jaký je rozdíl mezi rozetovým a štítovým kováním?

Interiérové kování může být štítové nebo rozetové. Pokud chcete kování sestávající se z jednoho kusu, budete volit to štítové. Před nákupem musíte znát rozteč mezi otvorem pro kliku a klíčovou dírkou. Rozetové kování se také označuje jako dělené. K dispozici jsou standardně jak kulaté, tak i hranaté rozety. Právě ony jsou dnes hodně oblíbené.

Záleží také na orientaci dveří

Zcela jistě. Směr otevírání vašich dveří je nesmírně důležitý. Levé dveře disponující levou klikou se vyznačují viditelnými panty na levé straně a otvírají se směrem vlevo. Pravé to mají přesně naopak. Určitě je třeba znát také tloušťku dveří, a to zejména kvůli volbě správné délky spojovacích šroubů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.