logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bydlení nového tisíciletí v souladu s přírodou

Spoutané energie slunce a dřeva. Úsporná a čistá elektrická energie. Styl bydlení ve čtvrté průmyslové revoluci. Pařížská klimatická konference promítnutá do perspektivy stavění. To byla hlavní témata konference zástupců společnosti RD Rýmařov na veletrhu FOR PASIV 2016 v pražských Letňanech. Představili společný projekt firem, který ukazuje možnosti při hledání úspor energií ve výstavbě rodinných domů na klíč v souladu s přírodou.

Reklama

„V dnešní době, kdy sílí potřeba lidstva chránit naše životní prostředí, je důležité hledat cesty a způsoby, jak toho dosáhnout. Jednou z možností pro ekologické a zdravé bydlení je promyšlené využívání přírodních sil. Nejmodernější technologie musejí být projektovány tak, aby podporovaly dlouhodobě udržitelný rozvoj,“ vysvětlil na úvod konference obchodní ředitel firmy RD Rýmařov Ing. Jiří Pohloudek, dále představil partnery projektu a uvedl příklad domu, který výše zmíněné parametry splňuje. Jedná se rodinný dům s názvem KUBIS 77 Evo, zařazený do kategorie energetické třídy A s měrnou spotřebou tepla na m2/rok do 20 kWh. Nový model praktické dřevostavby je vybaven kromě jiného i fotovoltaickou elektrárnou o výkonu 2,25 kWp (14,4 m2 : 9 panelů), systémem vytápění elektrickými přímotopnými konvektory a elektrickými podlahovými rohožemi v koupelnách. Nechybí ani akumulační zásobník s čerpadlem na 260 litrů pro ohřev vody, řízené větrání s rekuperací a řídicí systém pro optimalizaci vnitřního prostředí domu. Technologie je připravena v souladu s potřebami aktuálního dotačního systému Nová zelená úsporám.


Projekt podpořily společnosti Fenix, Siemens, Fermacell, ISOVER a Baumit. Na konferenci se představil také zástupce firmy ČEZ. Podle slov Jiřího Pohloudka je patrné, že ČEZ má velký zájem výrazně ovlivňovat trh s fotovoltaickými elektrárnami a je tudíž logické, že služby největšího operátora elektřiny dodávají projektu ještě více na důvěryhodnosti.

Na konferenci se kromě jiného hovořilo také o nových technologiích, o čtvrté průmyslové revoluci (Průmysl 4:0), o internetu věcí (IoT) či cloudové ekonomice, jež začínají plně ovlivňovat naší současnost a promítají se i do oblasti bydlení. Jiří Pohloudek konstatuje ve svém příspěvku, že pro vizi ekologického stavebnictví v době čtvrté průmyslové revoluce je v první řadě důležité definovat člověka – zákazníka.


„Určitě bude z masa a kostí, vzhledem k informačním možnostem má komplexní znalosti a nepouští se do zbytečných a nepodstatných diskuzí. Je citlivější k životnímu prostředí a vnímavější k úsporám energií, neplýtvá, ale snaží se plnohodnotně žít. Vyznává zdravý životní styl, netouží po velkých rezidencích, ale po účelném bydlení. Využívá dostupné informační technologie realizované v systému inteligentního domu, čímž je z dnešního pohledu trochu hračička, ale proč ne,“ dodává rýmařovský obchodní ředitel a pokračuje: „Domy jsou složené z vyrobených dílu na automatických linkách, navržených 3D programy, kde je řešený každý detail do nejmenších podrobností vzhledem k výslednému efektu, pohodlnému životu uprostřed moderních technologií. Materiály jsou obnovitelné a recyklovatelné. A pro tohoto zákazníka připravujeme naše strategie.“

Nejvíce jsou podle slov Jiřího Pohloudka prodávané modely KUBIS 631 a 632 spolu s LARGEM 98. Zákazníci si cení cenové dostupnosti v konfrontaci s kvalitativními a energetickými parametry. Tepelně izolační vlastnosti umožňují snížit náklady na užívání domu do optimální úrovně. Lze ocenit i dobré reference z realizovaných staveb, individuální konzultace a možnosti ukázkových typových domů firmy.

Typová řada HONORIUS, zastavěná plocha bez teras: 304,50 m²
Typová řada HONORIUS. Precizně koncipovaný interiér rámuje nadčasová architektura vycházející z funkcionalismu.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.