logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

O DČOV byl obrovský zájem, MŽP dá dvojnásobný objem peněz v nových dotacích

Na základě vyhodnocení pilotní výzvy se základní parametry aktuální výzvy nemění. Příspěvek je na vybudování soustavy domovních ČOV u rodinných a bytových domů do kapacity 50 EO. Soustava musí přitom odkanalizovat minimálně 30 % z celkového počtu obyvatel v dané části obce či města.

Reklama

Po úspěchu předchozí výzvy uvolňuje Ministerstvo životního prostředí na zlepšení čištění splaškových vod pomocí domovních čistíren dvojnásobnou částku, celkem 200 milionů korun z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. Dalších 50 milionů nabídne na výsadbu a obnovu sídelní zeleně.

„Jsem rád, že se podařilo nastavit Národní program Životní prostředí tak, aby se vyplnila mezera k dotacím z evropských fondů. Zlepšit životní prostředí občanům tak mohou i starostové v malých a nízkorozpočtových obcích, což je i případ těchto dvou výzev," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: „Podpora zeleně a DČOV v obcích je dalším z řady kroků, kterými aktivně reagujeme na klimatické změny, podporujeme ochranu zdrojů vody a boj se suchem."

Dvě stě milionů na čištění odpadních vod pomocí domovních čistíren

Pilotní dotační výzva, která poprvé podpořila tzv. decentralizované čištění odpadních vod, odstartovala vloni v listopadu a ministerstvo v ní nabídlo 100 milionů korun. Státní fond životního prostředí ČR po přijetí žádostí za 133 milionů korun na výstavbu 1 042 domovních čistíren výzvu předčasně uzavřel, proto je nyní k dispozici dvojnásobná výše prostředků.

I když je v České republice odkanalizováno již více jak 85 procent obyvatel, zbývá vyřešit odpadní vody v lokalitách, kde je koncentrováno méně lidí a budování centrálních čistíren odpadních vod a stokových systémů se zde nevyplatí. „Soustavy moderních domovních čistíren se ukázaly jako cenově efektivní a ekologicky přijatelná alternativa ke starým jímkám či septikům, které bývají velkým zdrojem znečištění vod. Výhodou domovních čistíren je navíc i vysoká účinnost bez nutnosti následného dočištění," shrnuje ministr Brabec důvody podpory.

Na základě vyhodnocení pilotní výzvy se základní parametry aktuální výzvy nemění. Rezort přispěje na vybudování soustavy domovních čistíren odpadních vod u rodinných či bytových domů do kapacity 50 ekvivalentních obyvatel (EO). Soustava musí přitom odkanalizovat minimálně 30 procent z celkového počtu obyvatel v dané části obce či města. Výše příspěvku je odstupňována podle kapacity jedné čistírny od 100 do 240 tisíc korun. Nově se dotace vztahuje i na monitorovací zařízení domovních čistíren pro nepřetržitý dohled provozovatelem, které může být dotováno částkou 10 tisíc korun (a nejméně 50 tisíc korun na celý projekt). Monitorovací zařízení bylo možné zahrnout do způsobilých výdajů již v původní výzvě, nyní je však možné zažádat samostatně i na stávající soustavy DČOV.

„V minulé výzvě se investiční náklady projektů pohybovaly od 400 tisíc do 20 milionů korun, dotace z nich může obcím pokrýt až 80 procent," upřesňuje ředitel SFŽP ČR Petr Valdman s tím, že průměrná míra podpory v předchozím období dosáhla 65 procent. Do způsobilých výdajů, ze kterých se vypočítává výsledná výše příspěvku, mohou žadatelé zahrnout náklady na přípravu projektu, nákup čistíren, jejich instalaci a související stavební práce, stejně jako monitoring systému, jeho servis a pravidelnou údržbu po dobu 10 let.

Žádosti o podporu přijímá SFŽP ČR od 16. října 2017 až do 30. června 2019, případně do vyčerpání alokace. Podpořené projekty musí být zrealizovány nejpozději do konce roku 2021.

Dokumenty k výzvě č. 17/2017

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.