logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kotle na pevná paliva a komíny pro kotlíkové dotace 2017 – 3. část

Na 2. kolo kotlíkových dotací se chystají nejen uživatelé, ale také výrobci topenářské techniky. Na únorovém veletrhu Moderní vytápění 2017 bylo představeno několik novinek z oblasti kotlů na pevná paliva. S předpokladem, že bude v dalších kotlíkových dotacích omezováno uhlí, počítají i výrobci kotlů. Mezi novinkami byly k vidění především různé typy automatických nebo pyrolitických kotlů pro spalování dřevních paliv – kusového dřeva, pelet nebo štěpky.

Reklama

Chytré komínové systémy od Schiedelu

Krbová vložka a komín společně v jedné stavebnici je řešení, které již Schiedel nabízí několik let, avšak pořád poutá zájem. Jedná se o prefabrikované modul s označením Schiedel KINGFIRE, jehož srdcem je integrovaná krbová vložka s regulovatelným výkonem od 3 do 7 kW přímo do komínového tělesa. Toto řešení je extrémně rychlé při výstavbě a je určeno především pro novostavby, kde je umožněn přístup jeřábu nebo auta s hydraulickou rukou, neboť krbová vložka má hmotnost 600 kg. Výhodou je i úspora místa – komín i krb jsou postaveny na jedné půdorysné základně o rozměrech 55 x 55 cm.

NOVINKA: Oficiální podmínky pro kotlíkové dotace 2017

Dalším exponátem bylo představení nového komínového systému KombiGas umožňujícího odvod spalin od spotřebičů, kde může docházet ke kondenzaci spalin. Při dnešních vysokých nárocích na účinnosti se mezi takovéto spotřebiče řadí např. plynové kotle nebo peletová kamna. Nosným prvkem systému KombiGas je zcela nová komínová tvárnice, která je rozdělena na tři samostatné části. První část s keramickou vložkou s tepelnou izolací je určena pro komínový průduch pro pevná paliva. Druhou částí je uzavřená šachta s vloženým plastovým potrubím pro odvod „mokrých“ spalin a přívodem spalovacího vzduchu. Poslední částí tvárnice je samostatná víceúčelová šachta pro další rozvody, kabeláž, připojení solárního systému apod.

Agromechanika
Agromechanika
Hapero
Hapero
Multibio
Multibio
Schiedel parat
Schiedel parat

Kotlíková dotace a kotle pro spalování dřevních pelet

Maximální míru dotace mohou získat u spalovacích zdrojů pouze kotle určené výhradně pro spalování dřevních pelet. Tomu odpovídala i nabídka vystavujících firem.

Agromechanika Lhenice vystavovala automatický kotel AM 24 Licotherm BIO. Ten je nabízen ve variantách pro spalování hnědého uhlí ořech 2 (modely AM 24 a AM 42) nebo pro spalování dřevních pelet (modely AM 15 BIO, AM 24 BIO a AM 42 BIO). Kotel je vybaven regulací ADEX LH REG5, která řídí spalování a modulaci výkonu kotle v závislosti na změnách v odběru tepla otopným systémem. V kombinaci s ekvitermní regulací ADEX Comfort regulátor automaticky řídí optimální tepelnou pohodu vytápěného objektu, optimální teplotu kotle (i v útlumovém režimu) i nahřívání bojleru TUV. Výrobce nabízí i jiné varianty regulace ADEX Renes 01 (pro jednoduchý jednookruhový otopný systém) nebo ADEX Renes AM (pro bezdrátové rozhraní a složitější otopné systémy). Kotel je osazen českým retortovým hořákem LING.

Na výstavě byl k vidění rakouský kotel Easypell, který je licencován renomovanou firmou ÖkoFEN. Jedná se o ocelový automat na spalování dřevních pelet, který je postaven na základě zkušeností s vývojem rakouských kotlů ÖkoFEN. Kotel se dodává ve 4 výkonových řadách od 16 do 32 kW. Stabilní provoz při sníženém výkonu začíná od 5 kW. Kotel je osazen retortovým peletovým hořákem se spodním podáváním paliva, s plynulou modulací výkonu a automatickým zapalováním. Teplovodní výměník je možné čistit poloautomatickým systémem na základě vyvedené páky, které vyčistí povrchy teplosměnných ploch výměníku. Mezi dalším vybavením je odvod popele, sekundární spalovací jednotka z nerezové oceli, ventilátor s automatickým řízením otáček nebo automatická protipožární ochrana.

Easypell
Easypell
Schiedel kombigas
Schiedel kombigas

Dalšího rakouského zástupce – kotel Hapero - jsme objevili u prodejce Pavla Hostomského. Vystavovaný model Hapero High Line je malý 15kW teplovodní kotel pro spalování dřevních pelet s plynulou modulací výkonu a účinností až 95 %. Kotel umožňuje řízení několika samostatných topných okruhů i samostatné ovládání ohřevu vody. Kotel má funkce automatického zapalování, roštování, čištění i odpopelnění do externího popelníku. Spalování je řízeno lambda sondou v kombinaci s dotykovým displejem. Kotel byl konstruován s cílem na minimální nároky na prostor.

Kotle MultiBio s rotačním hořákem se zásadně liší svojí unikátní konstrukcí od ostatních výrobků na trhu. Kotle s hořáky jsou navrženy tak, aby bez problémů spalovaly dřevní pelety nižší kvality, pelety s obsahem kůry, spékavé rostlinné pelety a další agropaliva. Na výstavě byla předvedena nejnižší výkonová řada automatických teplovodních kotlů MultiBio 30, která pracuje se jmenovitým výkonem 30 kW a účinností 90 %, nejnižší výkon může být zregulován na 9 kW. Kotel je certifikován pro dřevní pelety v emisní třídě 5, pro rostlinné pelety ve třídě 3.

Kotle na pevná paliva pro kotlíkové dotace 2017 – 1. část
Kotle na pevná paliva pro kotlíkové dotace 2017 – 2. část

English Synopsis

 

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.