logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Vybíráte kotel na pelety? Mějte přehled!

Svěříte mu vytápění vašeho domu nebo firmy na mnoho let, a tak s výběrem nového kotle na pelety nespěchejte, udělejte si dobrý přehled a nechejte si poradit. Pokud jste nestihli veletrh FOR THERM, navštivte virtuální stánek českých kotlařů na webu Klastru Česká peleta a vyberte si z katalogu spolehlivých kotlů na českém trhu ten, který bude nejlépe sedět vaší rodině, kotelně i peněžence.

Levnější než plyn a elektřina, zdravější než uhlí a pohodlnější než dřevo – takové je vytápění dřevěnými peletami. Každý rok se pro ně rozhodují další české domácnosti, veřejné budovy i firmy, a pomalu tak zvyšují poptávku na místním trhu. Svůj statek vytápí peletami už například Richard Krajčo, celé sanatorium potom Roman Šmucler. Zdrojové suroviny je dostatek – většina pelet lisovaných z dřevního odpadu na českých pilách jde zatím na export, mimo jiné do sousedního Rakouska.

Investice do kotle se vrátí do pěti let

Kdo chce vytápět peletami, musí investovat desítky tisíc do nového kotle. Vynaložené peníze se vrátí nejpozději do pěti let – nejen že pelety jsou levnější než jiná paliva, ale nový kotel má také mnohem vyšší účinnost. Pro mnohé je navíc investice do budoucna nevyhnutelná. Novela Zákona o ochraně ovzduší povoluje do budoucna pouze kotle 3. nebo vyšší emisní třídy a na rozdíl od většiny uhelných kotlů, všechny automatické kotle na pelety tato kritéria splňují.

„Pokud patříte mezi půl milionu českých domácností, které mají nevyhovující kotel, můžete začít s výběrem hned. Nemá smysl čekat na dotace, protože se žádné nepřipravují. V roce 2017, kdy začnou povinné revize kotlů, pak nejen nedostanete pokutu, ale už budete mít splacenou počáteční investici,“ radí předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Kdo nemá čas procházet webové stránky českých výrobců kotlů nebo objíždět veletrhy, může využít nový přehled kotlů na pelety a biomasu na webu Klastru Česká peleta. „V našem virtuálním katalogu najdete pětadvacet kotlů od dvanácti českých výrobců a prodejců, za jejichž spolehlivost a kvalitu se nemusíme stydět a můžeme je s klidným svědomím doporučit,“ slibuje Stupavský. Přímé odkazy vás potom zavedou z katalogu na weby výrobců.

Nový přehled kotlů na pelety a biomasu

Vybírejte podle pěti kritérií

Na prstech jedné ruky můžete spočítat kritéria, která jsou rozhodující při výběru kotle: palivo, výkon, účinnost, spotřeba a cena. Kotle na pelety jsou navíc vždy automatické, a tedy můžete zapomenout na ruční přikládání, a díky normám třetí nebo vyšší emisní třídy si můžete být jisti, že nezamořujete svoje okolí škodlivými spodinami. Jako palivo vám mohou stačit kvalitní dřevěné pelety např. s certifikací ENplus a dodávkou až do domu. Pokud si ale chcete nechat více otevřených možností, jsou tu i kombinované kotle pro spalování více druhů biomasy – kromě dřevěných také rostlinných pelet, dřeva nebo i obilí a kukuřice.

Jak výkonný kotel bude potřeba, záleží především na typu budovy. U novostavby se zeptejte svého projektanta, u starších budov vycházejte z výkonu původního kotle. Obvykle bude stačit 15–25 kW, ale kotle na pelety s přehledem zvládnou i větší budovy. „My máme jeden kotel s výkonem 1200 kW a ten vytápí nejenom nemocnici, ale i několik objektů v okolí včetně sídliště velikosti menší obce,“ potvrzuje Roman Šmucler ze svého sanatoria u Dobříše.

Vysoká účinnost okolo 90 % je velikou výhodou všech peletových kotlů. Znamená, že při spalování menšího množství paliva získáme více tepla, a tak například oproti uhelným kotlům s účinností 60 % spotřebujeme pelet o třetinu méně. Abychom ale dosáhli uvedené účinnosti a zároveň nízké spotřeby, měl by být kotel provozován nejčastěji při plném výkonu, kdy je spalování nejefektivnější.

Čím lepší tedy bude kotel i palivo, tím víc nakonec v provozu ušetříme. „Počítejte s tím, že kotel neseženete levněji než za 50 tisíc korun a dejte si pozor na levné výrobky z dovozu. Šetřit se v tomto případě nevyplácí, protože sebelepší pelety ve špatném kotli prostě účinně nespálíte,“ upozorňuje na základě svých zkušeností s kotli na českém trhu Stupavský.

Seznamte se s českými výrobci

Jakmile máme jasno v tom, jestli se naše požadavky shodují s vlastnostmi kotle, můžeme si vybírat značku. „Já topím už sedm let ve svém domě peletami, mám vyzkoušené, co nabízím zákazníkům,“ říká Petr Cankař z rodinné firmy ATMOS. Od roku 1935 se firma dostala přes vývoj kotlů na pevná paliva v 60. letech až k dnešnímu vývozu kotlů do zemí západní Evropy. Právě v prodeji kotlů na pelety zaznamenává na českém trhu obrovský nárůst.

Kombinování pelet s energetickým obilím nebo se štěpkou je specialitou firmy BENEKOV. Od roku 2001 připravila už celkem patnáct modelů kotlů na biomasu, které vyváží taky na Západ, ale velmi úspěšně i do Skandinávie. „Ve firmě topíme uhlím, energetickým obilím, peletami a zkoušíme různé typy paliv, které nám zákazníci dovezou k testování,“ potvrzuje svoje zaměření na kombinaci různých možných paliv Leopold Benda.

Výhradně peletami se topí ve třech kaskádových kotelnách firmy OPOP, která se do výroby kotlů na biomasu za dostupné ceny pustila před osmi lety, po padesáti letech výroby běžných kotlů. „Naše rozhodnutí vyrábět i tyto ekologické výrobky vyplynulo s postupného vývoje na jednotlivých trzích v zemích Evropy a samozřejmě také z vlastního přesvědčení o nutnosti vývoje výrobků méně zatěžujících naše okolí,“ vysvětluje Martin Dostál.

Výhradně na kotle na dřevní pelety se specializuje firma PONAST, což znamená velké množství inovací a navíc širokou nabídku příslušenství, jako jsou sila, zásobníky nebo podavače. Ředitel Ctirad Bryol ve svém domě peletami nejen vytápí, ale také ohřívá vodu. „Úspěšnost konkrétního typu výrobku závisí na místních zvyklostech a dispozičních řešeních nemovitostí, měnících se technologiích stavby domů a požadovaném stupni komfortu,“ vypočítává Bryol.

Vladimír Verner začal s prodejem kotlů na biomasu vůbec nejdříve, již před dvaceti lety. Jeho nabídka je velmi variabilní – nabízí i interiérová kamna a v různých jeho kotlích zatopíte kromě pelet i všemi dalšími druhy biomasy. „Osobně si myslím, že dalším technologickým krokem budou kotelny, které budou vytápět dva nebo tři sousedící domy,“ popisuje ředitel firmy VERNER svoji vizi budoucnosti.

Přizpůsobte kotel vašemu domu

Stejně jako ředitelé firem, i vy můžete peletami vytápět rodinné domy a firmy nebo veřejné budovy. Dřevěné pelety jsou vhodné pro starší domy i novostavby včetně nízkoenergetických domů. Pokud stavíte nový dům, věnujte pozornost kromě kotle i komínovému systému. Stoupajícím nárokům na ekologické vytápění vyhovují například univerzální komínové systémy společnosti SCHIEDEL, díky nimž můžete jednoduše měnit typy paliv, kterými vytápíte, podle aktuálních okolností.

Kotelnu je možné naprojektovat prakticky v jakémkoli domě. Je dobré věnovat pozornost rozměrům kotle a dopředu si naplánovat způsob zásobování. Nejpohodlnější možností je u nás nyní bezesporu speciální cisternová doprava společnosti CDP.cz, která kdykoliv během roku přijede a nafouká pelety do sila propojeného s kotlem. Nejenže nemusíte přikládat, ale ani doplňovat zásobník. Ne vždy je ale takové řešení možné. „Nevymysleli jsme zatím zcela automatický provoz, pelety dovážíme na paletách, takže zásobník musíme v zimě častěji doplňovat. Problém je v tom, že nádrž si mohu vybudovat jen před stavením na dvoře a řeším dopravu z „podzemního“ zásobníku do nádrže v kotelně,“ popisuje například Richard Krajčo svůj způsob skladování pelet na statku.

Pokud taky nemáte dost velký sklep na to, aby bylo možné v něm vybudovat celosezónní silo, nevzdávejte se. „Kdo má malý nebo vůbec žádný sklep, může mít pytle s peletami například v garáži. Taky je ale možné přistavět venkovní silo, a získat tak ten nejvyšší komfort. Možných řešení je mnoho,“ ujišťuje majitele domů Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta. Ať už si z bohaté nabídky vyberete kterýkoli kotel, přechod na vytápění dřevěnými peletami rozhodně zvýší pohodlí vašeho domova nebo ušetří práci v kotelně. Také se nebudete muset obávat, že zamořujete své okolí zplodinami, a navíc během pár let ušetříte.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.