logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Možnosti dnešních krbů a kamen

Přejete si, aby u vás doma v sychravých dnech praskal oheň, ale nevíte, zda zakoupit krbová kamna nebo si nechat postavit krb či klasická kamna? Pak by vám rozhodně neměl uniknout tento článek, ve kterém se podrobně podíváme na možnosti, výhody i nevýhody jednotlivých topidel pro nadcházející topnou sezónu 2016 / 2017.

Reklama

K tématu obecně

Z trendů posledních let je patrné, že vytápění dřevem zažívá malou renesanci a navrací se k němu velké množství českých domácností. Mohou za to kolísající ceny energií jako je plyn či elektřina na straně jedné a zároveň touha po příjemné atmosféře, kterou praskající polena a plápolající plameny vytváří. Moderní krby a krbová kamna mohou dnes svým majitelům nabídnout velmi čisté a tím pádem i ekologické hoření, dlouhou dobu mezi přikládáním a v neposlední řadě také působivý vzhled. Z topeniště se tak mnohdy stává dominanta interiéru, která poutá oči každé návštěvy.

Pokud se rozhodujete mezi stavbou krbu a nákupem krbových kamen, měli byste v první chvíli zvážit, jestli bude zamýšlené topeniště sloužit jako hlavní či doplňkový zdroj tepla, případně bude-li plnit čistě estetickou funkci. V návaznosti na to by vaší pozornosti neměl uniknout nominální výkon daného spotřebiče. Zvláště pozorní by měli být majitelé nízkoenergetických či pasivních domů, které jsou výrazně náchylnější k rychlému přetopení narozdíl od domů s běžnými energetickými nároky. S výběrem vhodného topeniště vám v tomto ohledu pomůže zkušený kamnář či krbař, který je schopen na základě dodaných podkladů nebo návštěvy domu vypočítat tepelné ztráty a v návaznosti na to doporučit vhodný spotřebič.

Říká se, že peníze jsou až na prvním místě a v případě krbů a kamen tomu není jinak. Obecně platí, že ve srovnatelné kvalitě jsou krbová kamna vždy o něco levnější než stavěný krb nebo stavěná kamna.

Krbová kamna


K nesporným výhodám krbových kamen patří jejich snadná a rychlá montáž. Navštívíte prodejnu nebo e-shop, vyberete kamna vašich snů a jejich připojení zabere autorizovanému kamnáři maximálně desítky minut. Poté již zbývá pouze zatopit a nechat teplo proniknout do vašeho obydlí. Z hlediska designu si přijdou na své i nároční zákazníci, pro které se jednotliví výrobci předhání s nabídkou stále nových modelů nejrůznějších křivek a tvarů. Na dnešním trhu se dají sehnat jak rustikálně působící kamna s kachlovým obkladem, tak celokovové modely a výjimkou nejsou ani čistě moderní krbová kamna, která často disponují prosklením z více stran, čímž umožňují vychutnávat si pohled do hořícího ohně z širokého množství úhlů. Další výhodou krbových kamen je jejich snazší obměna v případě, že vás jejich design omrzí a zatoužíte po něčem novém, hezčím, účinnějším.

Abychom krbová kamna pouze nechválili, zmíníme také některé nevýhody, i když jich mnoho není. První nevýhodou může být produkce konvekčního tepla, které může přepalovat a vysoušet vzduch či zvyšovat prašnost prostředí. Druhou nevýhodou je složitost výběru. Trh s krbovými kamny je dnes poměrně nasycený a především v hobbymarketech je často možnost zakoupit kamna, která na první pohled budí seriózní dojem a navíc jsou nabízena za velmi nízké „akční“ ceny. Pokud tedy vybíráte nová kamna, měli byste v první chvíli věnovat pozornost jejich hmotnosti, ze které je možné odvodit případnou kvalitu. Kamna běžných rozměrů by měla vážit přinejmenším 100 kg. V opačném případě je obejděte velkým obloukem. Pokud totiž vyberete nekvalitní kamna, můžete se velmi snadno stát otrokem častého přikládání, vybírání popela a také pravidelným návštěvníkem reklamačního oddělení daného prodejce.

Kanadská kamna


Pokud je řeč o životnosti, nemůžeme nezmínit tzv. kanadská kamna. Pod tímto obecným pojmenováním se skrývají především modely kanadských výrobců Napoleon, Pacific Energy, Regency či Osburn. Krom vynikající kvality, podložené často třicetiletou zárukou na plášť kamen, jsou kanadská kamna špičkou z hlediska účinnosti spalování. Při něm dochází ve spalovací komoře nejen k hoření samotného paliva, ale také k odhořívání uvolněných plynů a pevných nečistot, díky čemuž kamna vydrží hořet na jedno naložení paliva 8–12 hodin v závislosti na velikosti a výkonu daného modelu. V praxi tedy taková kamna mohou pohodlně sloužit jako hlavní zdroj vytápění dispozičně méně náročných domů, protože majitel je nucen starat se o přikládání maximálně 3× denně a vybírání popela ho čeká zhruba 2× měsíčně. Ne že by další výrobci nenabízeli dvoustupňové spalování vysoké účinnosti, ale kanaďané hrají v tomto ohledu první housle. Z pohledu designu je převážná část kamen laděna spíše rustikálně, nicméně na své si přijdou i vyznavači moderního stylu a čistých rovných linií. K praktickým výhodám patří také integrované varné plotny, jimiž je část modelů vybavena a která majitelům přináší jistou dávku nezávislosti a soběstačnosti v případě výpadku dodávky elektřiny nebo plynu.

Krbová kamna co vytopí celý dům

Disponuje-li váš dům složitější dispozicí a současně není možné dosáhnout přirozené cirkulace vzduchu například díky dveřím, mohou pro vás být zajímavá krbová kamna s teplovodním výměníkem. V těch se kloubí praktičnost klasického kotle na tuhá paliva a krása krbových kamen. Kamna s výměníkem předávají část tepla vzniklého hořením do vodního média, které je následně prostřednictvím topné soustavy distribuováno do radiátorů v jednotlivých místnostech vašeho domu. Pokud je do topné soustavy zahrnuta také akumulační nádrž, mohou kamna primárně ohřívat vodu v ní a několik hodin topení vám přinese teplo i desítky hodin poté, co v kamnech dohořelo poslední polínko. K nevýhodám krbových kamen s výměníkem patří zhoršená účinnost hoření v porovnání s modely bez výměníku. To je zapříčiněno nižší teplotou uvnitř topeniště, která je pro účinné dvoustupňové spalování jednou ze základních podmínek.

Stavěná kamna a krby

Ta se stejně jako volně stojící krbová kamna mohou primárně starat buď o vytápění domu, navození atmosféry nebo obojí. V drtivé většině případů se skládají z kamnové či krbové vložky a obezdívky, kterou je možno plně přizpůsobit dispozici vašeho domu a vytvořit tak přesně padnoucí součást interiéru. Právě individuální proporce výsledného topidla jsou jednou z hlavních výhod krbů a stavěných kamen. Při jejich výběru musíme mít podobně jako v případě volně stojících kamen na paměti výsledný výkon topeniště a dále také funkce, jejichž plnění od nich očekáváme. Samotné krby pak rozdělujeme do několika skupin.

Otevřené krby

Hlavní funkcí otevřených krbů je navození příjemné atmosféry a využívají se tam, kde není kladen důraz na vytápění či účinnost spalování. Nižší účinnost je v jejich případě vykoupena estetickým dojmem, kdy nejsou ohni a praskajícím uhlíkům kladeny žádné překážky. K designově nejzajímavějším patří modely francouzské značky Focus, které vynikají éterickými tvary a stávají se neoddiskutovatelnou dominantou každého interiéru, ve kterém jsou umístěny. Za zmínku stojí také novinka roku 2016 ze stáje německé značky Brunner. Její série otevřených krbových vložek Urfeur nabídne tradičně pojaté krby s notnou dávkou německé preciznosti a kvalitních materiálů.




Teplovzdušné krby

Jedná se o nejrozšířenější krby vůbec. Sestávají z krbové vložky a obezdívky, skrze kterou proudí vzduch, ten se ohřívá a tímto způsobem je vytápěn přilehlý prostor. Na trhu nalezneme stovky ba tisíce krbových vložek od řady výrobců, které se liší výkonem, účinností spalování a samozřejmě také kvalitou a cenou.

Z pohledu designu můžete vybírat z nepřeberného množství rozměrů i tvarů prosklení od rovných, přes rohové, třístranně prosklené i průhledové krbové vložky, které mohou být zasazeny do příčky mezi dvěma místnostmi nebo mohou sloužit jako dělící prvek například mezi jídelnou a obývacím pokojem.

Teplovzdušné krby mohou být také doplněny o rozvody se soustavou ventilátorů, které rozhání teplý vzduch do dalších místností domu a krb se tak může stát hlavním zdrojem tepla pro celé obydlí. K nevýhodám teplovzdušných krbů, potažmo krbů s teplovzdušnými rozvody, se řadí částečné vysoušení vzduchu a víření prachu, rozvody pak mohou být zdrojem hluku (ventilátory) a jejich prostřednictvím mohou proudit pachy například z vaření v kuchyni. To je však možné částečně eliminovat vhodným použitím filtrů.

Krby s výměníkem

Podobně jako krbová kamna, i krbové vložky a s tím související krby mohou být vybaveny teplovodním výměníkem. Takové krby plní krom estetické funkce také fuknci praktickou, kdy jsou schopny vytápět celý dům prostřednictvím připojené topné soustavy. Jejich stavbu důrazně doporučujeme svěřit zkušeným kamnářům a krbařům disponujícím dostatečným vzděláním a příslušnými certifikáty. Celý mechanismus se stává tlakovou nádobou a v případě neodborné stavby může dojít k velmi vážným škodám na majetku i zdraví osob. Z hlediska designu můžeme nejčastěji vybírat z krbových vložek s čelním rovným, případně rohovým prosklením. Rozměrnější prosklení se u těchto krbových vložek neobjevuje, aby bylo dosaženo co možná nejvyššího podílu tepla, které je předáváno do vodního média.

Plynové krby

Stále větší zájem budí v českých domácnostech krby spalující plyn. Ty přináší svým majitelům velkou dávku komfortu, jelikož při nich odpadá nutnost starat se o shánění a skladování paliva, přikládání a také vybírání popela. Zkrátka stačí, abyste se usadili na pohovku a jediným stiskem dálkového ovladače nechali do místnosti proniknout hru plamenů. Integrovaný termostat se pak postará o optimální tepelnou pohodu. Nikdy nekončící vývoj samotných hořáků má za následek, že plameny v plynových krbech jsou velmi realistické a v kombinaci s porcelánovými poleny často ani při bližším zkoumání nepoznáte, že to, co v krbu hoří, je plyn, a nikoli dřevo.

Akumulační krby

Narozdíl od teplovzdušných krbů obsahují ty akumulační navíc tahový systém a akumulační hmotu. Při proudění spalin skrz tahový systém dochází k odebírání tepla, jeho následné akumulaci v obezdívce krbu a dále je uvolňováno do prostoru sáláním. Sálavé teplo narozdíl od toho konvekčního neohřívá vzduch, nýbrž předměty a živé bytosti v dosahu prostřednictvím vlnění, podobně jako sluneční paprsky. Takové teplo je pro nás nejen velmi příjemné, ale také zdraví prospěšné, jelikož nepřepaluje vzduch a nevíří prach, což ocení zejména alergici a lidé s dýchacími obtížemi. Pohodlné je také topení v akumulačních krbech, které jsou konstruovány pro jednorázové spálení většího množství paliva a následně se do nich již nepřikládá. Energie ze dřeva je naakumulována do akumulační hmoty a v návaznosti na její velikost může být uvolňována i více než 24 hodin. K nevýhodám akumulačních krbů patří jednak vyšší pořizovací cena, která se však rychle navrací a dále také pomalejší nástup tepla. Tato topidla jsou také ideální volbou do nízkoenergetických či pasivních domů, jelikož umožňují rozložit teplo do delšího časového úseku a objekty tak nepřetápí.

Stavěná kamna

Tak jako je svíčková maturitou každé kuchařky, jsou stavěná kamna maturitou každého kamnáře. Typickým příkladem mohou být kachlová kamna, která jsou dnes k vidění nejen ve světničkách našich babiček či na hradech a zámcích, ale také v moderně zařízených domácnostech. Princip fungování je podobný ne-li totožný s akumulačními krby, o kterých jsme si řekli výše. Z hlediska designu i povrchové úpravy mohou být zcela individuálním uměleckým dílem a krom tradičních kachlů mohou být kamna obložena buď velkoplošným kachlovým obkladem, kamenem nebo mohou být vyvedena v omítce se zaoblenými rohy. Zkrátka a jednoduše, fantazii se zde meze nekladou. Kamna jsou také často doplňována o lavici, ležení, plotnu či troubu na vaření a pečení a výjimečně také o zásobník pro ohřev užitkové vody v objektech na samotách. Podobně jako v případě akumulačních krbů patří k jejich kladům velmi dlouhá životnost měřící se minimálně v řádech desítek let, minimální nároky na údržbu a produkce velmi příjemného sálavého tepla i dlouhou řádku hodin poté, co v kamnech dohořelo poslední poleno.





Načerpali jste již dostatek teoretických informací a rádi byste si prohlédli jednotlivá topidla v praxi? Pak vám doporučíme návštěvu kamenné prodejny společnosti KRBY-KAMNA TURYNA ve středočeských Pečkách, kde je pro vás vystaveno více než 100 modelů krbových kamen a vložek včetně dvanácti funkčních instalací, zahrnujících krbová kamna s výměníkem i bez, kanadská kamna, akumulační krb i klasická kachlová kamna s plotnou a troubou. Získáte tak jedinečnou možnost na vlastní kůži okusit rozdíl mezi konvekčním a sálavým teplem doplněné o profesionální rady zkušeného a ochotného personálu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.