logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Automatické kotle na uhlí BENEKOV – pohodlné a úsporné vytápění

Díky projektu kotlíkových dotací se hitem posledních dvou let v celé ČR staly automatické kotle na tuhá paliva. Nejmodernější modely těchto kotlů nabízí zákazníkům obrovské úspory v nákladech na topení a zároveň nabízí tak vysokou míru pohodlí, která je při spalování uhlí pro řadu lidí stále nepředstavitelná.

Reklama

Nejvyšší míra podpory státu je směřována do těch výrobků, které dosahují parametry 4. třídy. Z technického hlediska jsou to v současné době nejdokonalejší automatické kotle na uhlí na trhu. Jejich účinnost je až o 10 % vyšší než u běžných kotlů 3. třídy a emise jsou zhruba poloviční. Oficiální seznam vytvořený SFŽP obsahuje 10 takových výrobků. Firma BENEKOV jich má ve svém sortimentu 5, nejvíc ze všech výrobců v ČR.

Při vývoji a konstrukci se firma BENEKOV zaměřuje nejenom na dosažení maximální účinnosti, která u kotlů řady C při spalování uhlí dosahuje až 91 %. Pro dnešní náročné zákazníky musí firmy umět nabídnout i další výhody. Konstrukce ocelových kotlů z Benekovu má vždy vertikální výměník, tak aby nároky na čištění kotle byly co nejmenší. Čištění výměníku se pak provádí obvykle jednou za 4 až 6 týdnů. Naproti tomu řada běžných kotlů s litinovými horizontálními výměníky 3. třídy nutí zákazníka kotel čistit obvykle jednou za 2 dny, jinak dochází k výraznému snížení účinnosti a rychlému růstu nákladů na topení. U kotlů BENEKOV řady C, vybavených řídící jednotkou Siemens si mohou zákazníci pořídit na přání automatické čištění výměníku, odpopelňovač, mohou kotel řídit na dálku přes internet a ekvitermní regulace spoří až 20 % nákladů na palivo ročně.

Majitelé rodinných domů, kteří provedli zateplení nebo výměnu oken si oblíbili model BENEKOV C 16, se zásobníkem 330 litrů a popelníkem 24 litrů. V závislosti na intenzitě topení lze u něj dosáhnout až takové míry pohodlí, že uživatelé doplňují palivo a vynášejí popel pouze jednou za 10 až 14 dnů.

Ekonomika provozu patří mezi nejdůležitější výhody automatů na uhlí. Ten, kdo nyní topí ve starém typu kotle s ručním přikládáním 1. třídy, s provozní účinností okolo 55 %, připlatí ročně za nákup paliva v průměru okolo 10 000 Kč. Kromě toho ale ušetří ročně až 200 hodin času, který nemusí věnovat každodennímu běhání ke kotli a místo toho jej může věnovat své rodině, přátelům nebo svým zálibám.

Kdo topil plynem a přejde na automatické topení uhlím, může ušetřit až 60 % svých nákladů na topení. Při tom se mu však nesníží výrazně pohodlí jeho topení. I v těch největších mrazech stačí pro vytápění rodinného domu věnovat kotli obvykle cca 15 minut pozornosti jednou za 3 dny.

Vysoká účinnost kotle až 91 % k nízkým provozním nákladům nestačí. Kromě spotřeby paliva kotle ke svému provozu potřebují elektřinu. V tomto směru je BENEKOV řada C absolutní špička na trhu. Když například model BENEKOV C 26 jede na svůj plný výkon, 25 kW, tak na svůj provoz spotřebovává pouhých 38 W elektrické energie! Na trhu je však řada kotlů, jejichž příkon je až 300 W a z hlediska spotřeby elektřiny zatíží peněženku majitele až 8× více. Za 15 až 20 let doby životnosti tak může majitel ušetřit nebo naopak vyhodit z okna až 30 tisíc Kč!

Pokud již nadále nechcete vyhazovat peníze z okna za drahé topení, naleznete více informací na www.benekov.com.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.