logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Sanační sada Heluz Profi - praktické rady, jak sanační sadu namontovat

Společnost HELUZ přichází na trh s novinkou v oblasti sanace a rekonstrukce komínů. Nová Sanační sada HELUZ Profi je efektivním, levným a přitom jednoduchým a bezpečným řešením pro renovaci starého komínu, který už neslouží tak, jak by měl. Její hlavní výhoda spočívá v použití unikátního nerezového dvouplášťového sanačního dílu, který je opatřený tepelnou izolací a umožňuje přechod ze starého čtvercového komína na nový s kruhovým profilem.

Na komín každoročně působí nejen agresivní kondenzáty, které vznikají při spalování paliva, ale i povětrnostní vlivy, déšť, sníh a v neposlední řadě čas. Často tak dochází k situaci, že část komína schovaná pod střechou je ještě zachovalá, zatímco nadstřešní část už nutně potřebuje opravit. A právě k těmto účelům, kdy nechcete nebo nemůžete vyměnit celý komín za nový, slouží sanační sada HELUZ Profi.

Její hlavní výhoda spočívá v použití unikátního nerezového dvouplášťového sanačního dílu HELUZ Profi, který je opatřený tepelnou izolací a umožňuje přechod ze starého čtvercového komína na nový s kruhovým profilem. Neobsahuje přitom žádné betonové prvky (jako je vynášecí deska), které snadno přenáší vysoké teploty z vnitřního prostoru na vnější povrch komínu. Komínové těleso se tak neprohřívá. Toto jednoduché a přitom účinné řešení bylo vyvinuto ve spolupráci s předními českými a slovenskými odborníky v oblasti komínů a splňuje všechny podmínky, které vyžadují normy. Ze starého poškozeného komína se tak rázem stane nový, moderní a certifikovaný komín, který již má zadní větrání.

Použití sanační sady HELUZ Profi je přitom velmi jednoduché a rychlé. Starý poškozený čtvercový komín o vnitřních rozměrech 15 x 15 cm (17 x 17 cm) ubouráme až pod střešní konstrukci, kde je již komín obvykle neporušený, a očistíme ho od staré malty. Očištěnou plochu navlhčíme a v místech, kde bude umístěn nerezový díl HELUZ Profi, naneseme spárovací hmotu. Sanační nerezový díl nasadíme na stávající komín a přebytečnou (vytlačenou) spárovací hmotu otřeme houbičkou.


Do broušených cihelných komínových tvarovek si před osazením vyřízneme otvor na větrací mřížku. Vytvoříme si maltovou směs podle návodu uvedeného na obalu a pomocí zednické lžíce jí naneseme na plochu komínu. Na pero a drážku očištěných navlhčených komínových tvarovek naneseme maltu pomocí dodané nanášecí soupravy (válečku) a tvarovky osadíme. Za použití dodané spojovací sady (vrutů) osadíme do komínových tvarovek větrací mřížku, která umožní funkci zadního větrání.

Do nerezového sanačního dílu HELUZ Profi umístíme komínovou vložku, kterou dostatečně dotěsníme provazcem. Délkově upravíme tepelnou izolaci tak, aby překrývala i část nerezového sanačního dílu, obtočíme jí okolo vložky a upevníme pomocí stahovacích pásků. Dále pokračujeme se zděním komínu do požadované výšky. Poslední komínovou vložku nejdříve zkusíme nasucho osadit krycí deskou a komínovým límcem. Následně jí zkrátíme tak, aby mezi vrchní hranou krycí desky a spodní hranou límce zůstala mezera 15 mm (ale ne větší, aby do komína nezatékalo).

Tepelnou izolaci seřízneme tak, aby končila minimálně 5 cm pod úrovní poslední komínové tvarovky, osadíme jí kolem komínové vložky a připevníme stahovacími pásky. Z poslední řady cihelných tvarovek odstraníme nečistoty, naneseme dostatečné množství lepicí malty a do ní osadíme krycí desku tak, aby po obvodu zůstala mezera 1 cm. Poslední komínovou vložku, která musí být vystředěná do středu krycí desky, očistíme, naneseme na ní spárovací hmotu a osadíme komínový límec. Přebytečnou hmotu otřeme houbičkou. Komín v základním provedení je hotov.

Nadstřešní část komínu se opatří omítkou, obloží cihelnými pásky, nebo může být tvořena z prstenců GRAND cihlové, červené, černé nebo hnědé barvy, nebo s imitací břidlice. Ve všech případech ale zůstává montáž podle příslušného montážního návodu snadná. U ukončení komínu je možné volit z mnoha variant krycích desek, komínových límců, klobouků či stříšek Napoleon.

Renovovaný komín se tak znovu stane dominantou střechy a ozdobou celého domu.





HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.