logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co je dobré zvážit při výběru klimatizace pro chlazení a vytápění?

Klimatizace v současnosti již neslouží jen k ochlazování vnitřního prostředí v parném letním období, ale stále častěji jsou využívány i k vytápění. Jedno zařízení tak plní obě úlohy. Poslechněte si rozhovor na toto téma s Ing. Vladimírem Macháčkem ze společnosti Daikin.

Reklama

Ing. Vladimír Macháček, v rozhovoru pro TZB-info o výběru klimatizace pro chlazení a vytápění. Rozhovor se přehraje po spuštění videa.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

U novostaveb lze používat klimatizaci jako výhradní zdroj vytápění. U stávajících budov, kde je tepelná ztráta vyšší, je výhodné používat klimatizaci, tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, jako základní zdroj tepla, který bude jen v krátkém období mimořádně nižších venkovních teplot doplněn jiným.

Klimatizace jak pro chlazení, tak i vytápění, je tedy vhodná pro jakýkoliv dům či byt. Je však nutné si dát pozor na některé parametry. Základní je „neslyšitelný chod“. Zejména v ložnicích, a to i v noci.

Pro komfort při vytápění je naprosto klíčové řešení odtávání venkovní jednotky. Pokud není odtávání vhodně řešeno, bude vnitřní jednotka klimatizace během odtávání zdrojem nepříjemného studeného závanu.
Pro vytápění je důležitý skutečný, garantovaný tepelný výkon při výkon návrhové venkovní teplotě. Například Daikin má garantované výkony a účinnosti i při −15 °C.

Popis obrázku: Klimatizace Daikin Stylish s minimalistickým designem se hodí do moderních I klasických interiérů.
Popis obrázku: Klimatizace Daikin Stylish s minimalistickým designem se hodí do moderních I klasických interiérů.

Decentrální řešení ve formě jedné venkovní jednotky a jedné vnitřní je vhodné pro jednu místnost. Pro více místností, byt nebo dům, jsou ideální tzv. VRV systémy, které mají jednu venkovní jednotku, ale více vnitřních. U rodinných domů lze na jednu venkovní jednotku klimatizace napojit až 5 jednotek vnitřních. Tomuto řešení se říká Multisplit. Daikin má i variantu, která místo jedné z vnitřních jednotek umožňuje napojit zásobník pro ohřev vody.

Pro klimatizace s funkcí chlazení a vytápění je jednoznačně nejvhodnějším chladivem R32, které má oproti běžnému chladivu R410a jen třetinový negativní vliv na životní prostředí.

Detailní projekt obvykle není nutný pro aplikace malých VRV systémů pro rodinné domy atp. s tepelnou ztrátou na úrovni cca 5 kW. U novostaveb však je nutné zpracovat průkaz energetické náročnosti PENB. Při rekonstrukcích obvykle stačí návštěva odborníka z instalační firmy, který vše navrhne včetně elektrické přípojky a jejího jištění a také odvodu kondenzátu.

Vnější jednotka klimatizace Daikin Multisplit je prostorově nanáročná a zvládne obsoužit až 5 napojených vnitřních jednotek klimatizace.
Vnější jednotka klimatizace Daikin Multisplit je prostorově nanáročná a zvládne obsoužit až 5 napojených vnitřních jednotek klimatizace.

Pro velký objekt s více jak 10 vnitřními jednotkami se bez projektu neobejdeme.

Z hlediska emisí hluku je klíčové umístění venkovní jednotky s respektem vůči sousedům. U klimatizací a tepelných čerpadel Daikin obecně platí, že pokud soused jednotku nevidí, pak ji ani neslyší.

Před volbou klimatizace se zájemci často ptají, zda je nebude obtěžovat zvýšená intenzita proudění vzduchu v místnostech. V novostavbách je tepelná ztráta tak nízká, že pro vytápění bohatě postačí volit nejnižší otáčky ventilátorů ve vnitřních jednotkách, při kterých není proudění vzduchu nijak cítit. Zároveň díky izolačním trojsklům, která jsou dnes již standardem, nedochází k rosení skel, i když jednotka není umístěna pod oknem či v jeho těsné blízkosti. Lze však zvolit i parapetní jednotky Daikin, které vydechují teplý vzduch podél podlahy. Ty zajistí lepší komfort než jednotky nástěnné a přibližují ho ke komfortu podlahového vytápění.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.