logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Novinky v aplikačních systémech Daikin pro rok 2020

Na videu jsou představeny novinky v aplikačních systémech Daikin z oblasti vodních chladicích jednotek, vzduchotechnických jednotek a jednotek fan-coil.

Vodní chladicí jednotky

Sortiment vodních chladicích jednotek se šroubovým kompresorem řízeným invertorem byl rozšířen o nové výkony. Označení EWAD/H mají jednotky s chladivem R-1234ze a u nich byl rozšířen max. výkon z 1 100 kW až na 1 500 kW. Jednotky s označením EWAD využívají chladivo R-134a, a u nich byl výkon rozšířen z max. 1 100 kW až 2 000 kW. Invertor, tedy elektronický měnič výkonu kompresorů, je chlazen chladivem. Vlivem použití invertoru je zlepšena účinnosti šroubového kompresoru, je dosaženo nejvyššího chladicího faktoru (účinnosti), především při částečném zatížení chladicí jednotky. To zvyšuje životnost jednotky.

Inovací prošla i řada vodou chlazených chladicích jednotek s turbokompresory, DWSC a DWDC Vintage B. Volit lze provedení s chladivem R-513a nebo R-134a. Standardem je invertor chlazený chladivem na kompresoru a elektronicky řízený expanzní ventil. Rozsah chladicích výkonů je od 1 000 kW do 9 000 kW.




V oblasti tepelných čerpadel vzduch-voda je novinkou typ EWYT s chladivem R32, a to s výkony od 80 kW až do 670 kW. Používá kompresory scroll s provozem on-off. Pracovní rozsah pro vytápění je možný od venkovní teploty −15 °C s výstupní teplotou topné vody až 60 °C. Jednotky mají s nejvyšší sezónní účinnost jak při vytápění, tak chlazení (faktory SEER a SCOP).

Daikin uvedl na trh i novou řadu „vysokoteplotních“ vodou chlazených jednotek EWWH-J – bez invertoru, s chladivem R-1234ze. Tyto jednotky lze použít do kaskády, v kombinaci s tepelným čerpadlem vzduch/voda, čímž se zajistí příprava topné vody o teplotě až 75 °C při teplotě okolí −15 °C. Mimo novostaveb jsou jednotky vhodné zejména do starších budov jako záměna za kotel pro otopnou soustavu vyžadující vyšší teplotu topné vody. Použitím obou typů jednotek se jedná o jedinečnou kombinaci chladiv s nejnižším potenciálem GWP (chladivo R1234 ze a R 32).

Kompaktní blokové chladicí jednotky se vzduchem chlazeným kondenzátorem na chladivo R32 se scroll kompresory Daikin nazývá BLUEVOLUTiON. Rozsah chladicích výkonů je 80 až 700 kW. Kromě prvního použití chladiva R32 u nich najdeme například unikátní konstrukci kondenzátoru s mikrokanálky, výběr ze tří různých úrovní hlukových provedení a další volitelná příslušenství. Jednotky mohou být dodány i v provedení tzv. Free cooling, tj chlazení bez činnosti kompresoru, kdy se využívá přečerpávání chladiva a podle jeho konstrukční verze se rekuperuje 25 % nebo až 75 % nominálního chladicího výkonu jednotky.

Pro průmysl a komerční použití s požadavkem na výkony 170 až 1 600 kW jsou navrženy chillery EWAH TZ B s chladivem R1234ze. Vybírat lze mezi třemi typy z pohledu účinnosti a rovněž třemi typy z pohledu úrovně hluku. Proměnlivý průtok chladiva a řízení výkonu invertorem staví tyto jednotky na vrchol účinnosti i vztahu k ochraně životního prostředí.

Z pohledu výběru jednotek je důležitá informace o současném a budoucím hodnocení jejich účinnosti, faktoru sezónní účinnosti SEER (video čas 19:30) a příčinách použití invertorů.

Přechod na chladivo R1234ze z chladiva R134a je zdůvodněn o cca 99 % nižším potenciálem skleníkového efektu GWP.




K dalším novinkám patří jednotky EWWH VZ na chladivo R1234ze s chladicím výkonem od 330 do 1 540 kW a výstupní teplotou vody až 75 °C, které mohou pracovat i jako tepelné čerpadlo. Pro průchod těsným prostorem (např úzké dveře do strojovny) lze u jednotek pro transport demontovat ovládací panel. Jednotky lze dovybavit jako volitelné příslušenství protihlukovým opláštěním.

Daikin on Site je cloudová propojovací platforma pro Daikin jednotky, která umožňuje vzdálený monitoring. Na dálku lze monitorovat provozní stavy, provádí diagnostiku, může pomoci při zásahu techniků při závadě, zpracovává reporty a případný upgrade software proběhne automaticky. Jednotky se napojují buď přes GSM nebo LAN.

Vzduchotechnické jednotky

Modular L Pro jsou nyní dostupné s integrovaným vodním ohřívačem. Proto významně urychlují instalaci na stavbě, pokud je ohřívač zapotřebí.

Jednotky fan-coil.

Novinky jsou v sortimentu úzkých mezistropních nebo parapetních jednotek FWE-D. Zmenšena byla konstrukční výška na 200 mm v provedení mezistropním, tedy i hloubka v provedení parapetním. Došlo ke snížení hladiny hluku o 2 až 10 dB. Došlo k rozšíření výkonu od 1 do 6 kW, mají nový AC motor s 5ti nebo 6ti stupni otáček.


Chladicí/topný výkon byl zvýšen u interiérové nástěnné jednotky FWT-GT na 2,5 až 5,3 kW. Má moderní a stylový design ve spojení s bezdrátovým, ale i kabelovým ovládáním. K dispozici je brána protokolu ModBus.

Pro aplikace s požadavkem na střední externí tlak vzduchu byly na trh uvedeny dvou a čtyřtrubkové jednotky FWB/P -CAT/CAF, které zaručují externí statický tlak 50 Pa při středních otáčkách. Jsou určené pro instalaci do snížených podhledů. Chladicí výkon je od 1 do 8 kW. Instalační výhodou je připojitelnost na potrubí vody jak zleva, tak zprava.

Více informací Vám rádi poskytnou odborníci Daikin.


Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.