logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Na velikosti (ne)záleží

I malá fasáda může být dokonalou výzvou pro toho nejzkušenějšího klempíře. Své by o tom mohl vyprávět Rudolf Schmidhofer, majitel známého rakouského klempířství, který realizoval pouhých 160 m2 zavěšené fasády z falcovaných šindelů PREFA na hudební škole v rakouském Buchkirchenu.

Spolehlivá funkčnost a napojení skládaných fasádních šindelů zlaté barvy (https://cz.prefa.com/katalog-produktu/fasadni-systemy/fasadni-sindel/) na omítanou část kontaktně zateplené fasády, stejně jako precizní montáž na zaoblenou kolmou stěnu nebo důsledná příprava kladečského plánu pro dokonalou optickou souhru – to vše musel Schmidhofer se svými mistry vzít v potaz před samotnou pokládkou. A jak sám dodává: „Bez letité zkušenosti našich zaměstnanců bychom tuto, byť opravdu malou zakázku, nikdy nemohli zrealizovat na 100 %.“ Nezdá se to, protože lehké hliníkové krytiny společnosti PREFA Aluminiumprodukte (https://cz.prefa.com/) lze položit téměř na jakoukoliv střešní nebo fasádní rovinu. Ale právě proto je při složitějších tvarech nutná preciznost a mistrovský um, který mimo jiné vyžaduje každé poctivě realizované řemeslo. A i z tohoto důvodu Schmidhofer jinak plošně ne příliš zajímavou zakázku vzal a zrealizoval. Jako výzvu, jako vizitku a jako ukázku toho, v čem je klempířské řemeslo nejzajímavější: v detailech.

Materiálový mix

Architekti z architektonické kanceláře F2 Architekten – Christian Frömel a Markus Fischer – při projektování zdejšího hudebně-kulturního centra vsadili na materiálovou různorodost. I proto je hliníková fasáda tak malá. Na fasádě dále najdeme dřevo, klasické omítky i velkoformátové otvorové výplně. Plochá bílá postmoderní střecha s obrovskými přesahy je podpírána štíhlými pozinkovanými sloupy a jak Frömel dodává, každý z materiálů použitých při stavbě symbolizuje materiálovou strukturu hudebního nástrojového světa. „Sloupy jsou jako struny, ze dřeva a kovu je vyrobena spousta dechových a strunových nástrojů. Symboliku si místní obyvatelé, kteří žijí hudbou, osvojili a velmi oblíbili,“ uzavírá Frömel. „Ve městě je řada dechových souborů, smyčcových sekcí i dechový orchestr. Pořádná budova pro hudební školu zde ale doposud chyběla. Troufám si říct, že stavba podobného ražení nemá v širokém okolí obdoby,“ doplňuje Frömela Markus Fischer.





Srdce ze zlata

Zdejší hudební škola se stala doslova opravdovým zlatým srdcem Buchkirchenu (https://cz.prefa.com/stylova-zemska-hudebni-skola-v-buchkirchenu-pouta-pozornost). I přes napjatý rozpočet si totiž architekti prosadili použití materiálového skvostu – zaoblená část fasády je z bezúdržbového hliníkového plechu v odstínu mayského zlata. A dále díky poloze školy, která je sice na hlavní ulici, ale přitom odsazena od běžného denního ruchu. Kompozici pro oblast Horního Rakouska netypické stavby utváří několik korpusů, které vytváří ve svém středu klidné foyer. Jednoduché členění, plochá střecha a štíhlé podpěrné sloupy dodávají budově, ve které je i zkušebna využitelná pro koncerty, noblesu a architektonický nadhled. A díky hudbě, která se uvnitř pravidelně rozeznívá, zdejší zlaté srdce pulzuje v pravidelných intervalech a k radosti všech místních obyvatel.

O projektu:

Země: Rakousko
Objekt, místo: hudební škola, Buchkirchen
Typ stavby: novostavba
Architekti: F2 Architekten ZT
Realizace: Rudolf Schmidhofer GmbH
Typ fasády: PREFA fasádní šindel
Barva fasády: barva na zakázku, odstín mayské zlato
FOTOGRAFIE: Croce & WIR





PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.