logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

6 z 10 Čechů uvažuje o zateplení, polovina by využila připravovaný nízkoúročený úvěr

O opatření na snížení spotřeby energií uvažuje 6 z 10 Čechů. Zateplení je dle 40 % tím nejefektivnějším řešením. Hlavní bariérou jsou ale pro zájemce finance. Pouze 7 % by využilo půjčku. Čerpat nízkoúročený úvěr se splatností až 20 let, který připravuje MŽP ČR a SFŽP ČR, by zvážila polovina.

Tempo realizací úsporných opatření snižujících spotřebu energií je nevyhovující a je potřeba ho výrazně zrychlit. Z průzkumu aliance Zateplujeme Česko vyplývá, že téma rezonuje ve většině domácností a do tří let o realizaci zateplení či jiného opatření uvažují skoro dvě třetiny dotázaných. V provedení jim ale často brání finanční a byrokratické bariéry.

Nejefektivnější cestou, jak minimalizovat výdaje za energie, je dle 46 % respondentů kombinace zateplení, nových oken, fotovoltaiky a tepelného čerpadla. V případě možnosti realizace pouze jednoho opatření by necelých 40 % dotázaných investovalo do zateplení.

Hlavní bariérou, proč se do opatření zatím nepustili, byl pro polovinu dotázaných nedostatek financí. Přílišná byrokracie spojená s čerpáním dotací odradila 27 % respondentů a 17 % uvedlo, že se v dané problematice nevyzná. 52 % by opatření financovalo kombinací vlastních zdrojů a dotačního programu. Zaplatit opatření čistě z vlastních zdrojů zvažuje čtvrtina dotázaných. Pouze 7 % by si vzalo úvěr, přičemž 18 % dosud opatření nerealizovalo skrze vysoké úrokové sazby.

Změnit by to mohlo MŽP a SFŽP, kteří plánují nabízet možnost čerpání zvýhodněného úvěru. Nízkoúročené úvěry budou nabízet finanční instituce s licencí ČNB. Úročeny pak budou maximálně polovinou aktuálně platné úrokové sazby. V současnosti by se úroky měly pohybovat okolo 3,5 % a doba jejich splatnosti by měla být až dvacet let. Oba faktory by se poté měly projevit zejména nízkými měsíčními splátkami.

graf

Průzkum byl realizován skrze platformu Instant Research od IPSOS, na vzorku 840 respondentů.

ZateplujemeČesko.cz sdružuje významné profesní organizace, jejichž členové se podílejí na renovacích a zateplování tuzemského bytového fondu: výrobci tepelných izolantů, zateplovacích systémů a komponent pro zateplovací systémy. Současnými členy inciativy jsou: Asociace výrobců minerální izolace, Cech pro zateplování budov ČR a Sdružení EPS ČR. Členové těchto profesních organizací svými tržními podíly pokrývají významnou většinu tuzemského trhu.

Více informací


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.