logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bezpečnost především: Proč je nezbytné zabezpečit střešní světlíky?

Světlíky vnášejí do prostoru příjemnou přirozenou atmosféru; přírodní světlo a čerstvý vzduch. Jsou tak typické pro výškové budovy. Co jste možná nevěděli je, že musí být zabezpečeny proti pádu osob.

Proč zabezpečovat světlíky? Na střeše je to právě riziková zóna, kde si nikdo nepřeje zakopnout a zahrát si hlavní roli v propadáku (například v tom světlíkovém). Stavební montáže k nehodám přímo vyzývají - materiál, nářadí aj. se pletou pod nohama ostošest. Je to smutná realita.

Kde je tedy bezpečné se pohybovat bez jištění? Mimo rizikovou zónu. Ta se definuje jako 1,5 m od hrany možného pádu. Mnozí si myslí, že jde pouze o okraje střechy, pravdou je, že riziko pádu vzniká i u pohybu kolem světlíků a technologických a jiných otvorů. Právě světlíky jsou tedy tajnou pastí pro ty, kteří zabezpečení při práci na střeše moc neřeší.

Kdo je v ohrožení? Právní a bezpečnostní předpisy nám to jasně sdělují - všichni, co se ocitnou na střeše, musejí být zajištěni proti pádu, aby se snížilo riziko úrazu (a úmrtí).

Zpět tedy ke světlíkům - jak je můžeme zabezpečit? Bezpečnostní mříže a zábradlí jsou jednou z možností. Dalším efektivním řešením je použití střešních záchytných systémů, které umožňují pohybovat se na střeše bezpečně a zároveň minimalizují riziko pádu. Tyto systémy zahrnují konstrukci kotvicích bodů v kombinaci s OOPP (osobními ochrannými pracovními prostředky) proti pádu osob. Montáž těchto systémů nabízí další úroveň bezpečnosti a poskytuje pracovníkům zvýšenou jistotu při vykonávání údržby a opravy na střeše.

S tímto vybavením můžete vesele šplhat po střeše a snížit šance neplánovaného volného pádu (například právě světlíkem).

Chcete více info k navrhování záchytného systému?

Jasně, chci více info


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.