logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Modernizace skleněných fasád je klíčem k udržitelnosti starších budov


Guardian prosklená fasáda budovy Castellana 77.

Svět se stále více zajímá o vytvořené prostředí a jeho vliv na spotřebu zdrojů. Skleněné budovy získávají čím dál tím větší popularitu u politiků i územních plánovačů.

Reklama

Mnoho expertů poukazuje na spotřebu energie k vytápění či chlazení skleněných mrakodrapů postavených v 70. a 80. letech – a tato čísla srovnávají s dnešními očekáváními týkající se energetické účinnosti. Otázkou je, zda je takové srovnání fér. Je to podobné jako poměřovat 40 či 50 let staré dieselové auto s moderním elektrickým hybridem.

Skleněné technologie v uplynulých desetiletých pokročily stejně jako automobilové motory, zejména pokud jde o teplený výkon. Dnešní vlastnosti zasklení slibují, že se do budoucna u budov zasadí významnou měrou o snížení spotřeby energie a emisí oxidu uhličitého.

Udržitelné skleněné fasády

Pro majitele budov, zejména těch, které mají skla první generace, je modernizace skleněných fasád a obvodových plášťů cestou udržitelnější budoucnosti. Zpráva průmyslového sdružení Glass for Europe z loňského roku poskytuje jasnou představu o potenciálu úspor energie a snížení emisí uhlíku v terciárním sektoru.

Ze zprávy vyplývá, že pokud by budovy v Evropské unii přešly na vysoce výkonné zasklení, do roku 2030 by jejich energetická spotřeba klesla o 29 % za rok, což odpovídá 75,5 milionu tun ropného ekvivalentu. Mezitím by se emise snížily o 28 %, což by ročně snížilo emise oxidu uhličitého o více než 94 milionů tun.

Tyto výhody odrážejí zlepšení jak izolačních vlastností (hodnoty Uw), tak schopnosti zabránit tepelným ziskům (hodnoty g) v moderním skle. Průměrný izolační výkon Uw stávajícího stavebního fondu v EU je 3,4 W / m2K zatímco dnešní běžně dostupná trojskla jsou s výkonem Uw = 0,9 W / m2K Uw čtyřikrát efektivnější. Skleněné fasády lze přizpůsobit požadavkům zákazníka na hodnotu g, což zajišťuje optimální rovnováhu mezi tepelným ziskem a izolací.

Ušetřit energii s přístupem k dostatku přirozeného světla

V Praze je příkladem památkově chráněná budova Walter, která vznikla přestavbou jednoho z objektů ve stejnojmenném areálu dřívějšího podniku na výrobu leteckých motorů v pražských Jinonicích.

S ohledem na potřebu vyhovět současným tepelně technickým standardům a zároveň splnit požadavky kladené na památkově chráněné objekty bylo při rekonstrukci vybráno sklo firmy Guardian. Pro zachování původního vzhledu nemohlo být použito exteriérové stínění, zvolené protisluneční sklo SunGuard SN 70/41 je proto nejlepší volbou s ohledem na účinné omezení solárních zisků a přirozený vzhled a nízkou odrazivost, takže se velmi přibližuje vzhledu (původního) historického industriálního zasklení.

Skly společnosti Guardian Glass je také osazeno zrekonstruované sídlo Severomoravských vodovodů a kanalizací v Ostravě (SmVaK). Rekonstrukce byla dokončena před 8 lety a proměnila budovu v moderní stavbu odpovídající současným nárokům na energetickou úspornost, vybavenost i bezpečnost. Instalace nové fasády s protislunečními skly SunGuard SN 62/34 s příjemným neutrálním vzhledem objekt zhodnotila nejen vzhledově, ale také přinesla uživatelům lepší tepelný komfort a majiteli budovy pomohla snížit nároky na vytápění a klimatizaci. V celoprosklené fasádě jsou zajímavě vyřešeny parapety – ty jsou osazeny stejnými průhlednými izolačními skly jako průhledné části fasády. Společné se světlým pozadím za parapety vyniká v určitých úhlech pohledu třírozměrný dojem celé fasády.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.