logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Deset nejčastějších otázek kolem zateplení

Dle statistik ČSÚ tvoří náklady na energie během topné sezony více než pětinu (21,1 %) rozpočtu průměrné české domácnosti. I to je jedním z důvodů, proč každoročně spotřebujeme přes 60 tisíc tun pěnového polystyrenu převážně na zateplení fasád budov.

Je zateplení opravdu nutné? Nestačí jen utěsnit okna?

Chcete-li skutečně ušetřit, zlepšit tepelný komfort bydlení, tedy např. zrovnoměrnit teplotu v místnostech, zachovat teplo v zimě a naopak se v létě uchránit od veder, je zateplení nejjednodušší a nejúčinnější řešení.

Kolik vlastně ušetřím?

Zateplením lze průměrně ušetřit okolo 50 % výdajů na energie, v extrémních případech u velmi starých domů i 70 %. Jednorázovou investicí do zateplení se trvale sníží spotřeba energie především na vytápění. Spotřeba energie na m2 vytápěné plochy za rok může být přibližně:
  • Starý dům 200 kWh/m2 za rok
  • Běžná výstavba 115 kWh/m2 za rok
  • Nízkoenergetický dům 50 kWh/m2 za rok
  • Pasivní dům 15 kWh/m2 za rok

Kolik mě to bude vlastně stát?

Konkrétní cena se odvíjí od velikosti zateplené plochy i typu a tloušťky materiálu. „Je třeba zdůraznit, že samotný izolant v případě pěnového polystyrenu tvoří jen asi 10 % z celkové ceny stavebních úprav,“ upřesňuje Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Návratnost investice při použití kvalitního pěnového polystyrenu podle odborníků činí jen okolo 7 let pro zemní plyn a 5 let pro akumulační elektrickou energii.

Existují nějaké dotace na zateplení? A jak je získám?

Prostředky na energeticky úsporné renovace budov, primárně na zateplování, lze čerpat např. z programů Nová zelená úsporám (NZÚ) či Kotlíkové dotace, ale i z řady dalších. Žádat o dotaci lze v jakékoliv fázi zateplení, tedy před stavbou, v jejím průběhu, ale i po jejím dokončení.

Jaký materiál zvolit?

Pro své izolační schopnosti, pevnost ale i lehkost materiálu je nejoblíbenějším zateplovacím materiálem v České republice pěnový polystyren. Používá se proto při aplikacích, kde je výhodou menší měrná hmotnost při vyšší pevnosti a nižší nasákavosti, tedy na fasádách, podlahách a plochých střechách. Na fasádách českých domů zaujímá dokonce 70% podíl.

A jakou doporučenou tloušťku?

Obecně se standardní dům zatepluje tloušťkou okolo 15 cm, nízkoenergetický 25 cm a pasivní tloušťkou 30 cm pěnového polystyrenu.

Více informací naleznete na www.epscr.cz
Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.