logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jakou zvolit střešní krytinu? Přehled oblíbených možností

Bez střechy se neobejde žádný dům. Co na střechu přirozeně patří, to je také střešní krytina. Jak vybrat tu pravou?

Reklama

Možností je dnes celá řada. Zcela jistě dominují pálené tašky, které mají hned celou řadu poddruhů. Ty můžeme označit jako:

  • Bobrovka
  • Esovka
  • Falcovka
  • Hřebenáč
  • Prejz

Pálené tašky mají výhodu především v tom, že jsou vyrobené z kvalitní keramické hlíny, stejně jako mají výhodu spojenou i s dlouhou životností. Ta bez problémů dosahuje i padesáti let.

Betonové tašky
Alternativa tašek, která je vyráběna ze speciální směsi betonu. Jejich pozitivem je určitě vysoká odolnost, ale negativem může být vyšší hmotnost. Tento typ střešní krytiny se vyznačuje také velkou pevností, tvarovou přesností, stejně jako tím, že může být k dispozici v široké škále jednotlivých barev. I zde samozřejmě platí, že výhodou je také celková životnost. Ta může činit podobně jako u pálených tašek padesát let.

Šablonové desky
Původní provedení této střešní krytiny bylo vyráběné z eternitu, který je však pro naše zdraví škodlivým materiálem. I proto se od něho začalo upouštěn. Aktuálně můžeme dané desky označit za modernější střešní krytinu. A to z toho důvodu, že je vyráběna především z plastu. V rámci ochrany životního prostředí je to přirozeně materiál recyklovaný.

Břidlice
Výhodou této možnosti je určitě životnost, jelikož ta je doslova neomezená. Je to dáno charakterem samotné horniny, která je velmi odolná nejenom vůči rozmarům počasí. Negativem této možnosti je určitě celkově nízká cena, pro kterou se tento typ střední krytiny nevyužívá tak často.

Došky a šindel
Poslední oblíbená varianta dosahuje životnosti od třiceti, do šedesáti let. Došky jsou obvykle vyráběné z žita, zatímco šindele ze dřeva. Obvykle jsou využívány u objektů, kde je zájem vsadit hlavně na přírodní materiály a jejich zajímavý vzhled.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.