logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Porota vybrala vítěze 29.ročníku Mezinárodní studentské soutěže Xella pro akademický rok 2023/2024

První cenu získal student Fakulty architektúry a dizajnu, STU Bratislava Bc. Tibor Grešo pod vedením prof. Ing. arch. Vladimíra Šimkoviče, PhD. a Ing. arch. Natálie Boškové Filové, PhD.
První cenu získal student Fakulty architektúry a dizajnu, STU Bratislava Bc. Tibor Grešo pod vedením prof. Ing. arch. Vladimíra Šimkoviče, PhD. a Ing. arch. Natálie Boškové Filové, PhD.

Ve dnech 16. a 17. dubna 2024 proběhlo ve Starém Smokovci zasedání poroty již 29. ročníku mezinárodní studentské architektonické soutěže Xella. Porota měla letos vzhledem k velmi vysokému zájmu (76 projektů z českých, slovenských a jedné polské a rakouské univerzity) a úrovni přihlášených prací nelehký úkol.

Nakonec porota vybrala do finále šest nejlepších, přičemž první tři v pořadí získali finanční odměny, studenti na 4. až 6. místě si odnesli věcné odměny.

Soutěž byla určena studentům a studentkám studijních oborů Architektura a Pozemní stavitelství na vysokých technických a uměleckých školách a univerzitách a tématem letošního zadání byla ideová urbanistická a architektonická studie „SCHOLÉ VE VYSOKÝCH TATRÁCH – CENTRUM ŠPATNÉHO POČASÍ“.

Generální ředitel společnosti Xella CZ a Xella Slovensko Ing. Peter Markovič ocenil úroveň prací a velký zájem studentů: „Nám jako vyhlašovateli dělá trvale radost, že studenti architektury a pozemního stavitelství na českých a slovenských vysokých školách a univerzitách mají již téměř tři desítky let zájem prezentovat své nápady před zraky významných českých a slovenských architektů. Musím také ocenit práci poroty, která zodpovědně posoudila všech 76 přihlášených projektů a poděkovat zástupcům města Vysoké Tatry za významnou podporu při organizaci celé soutěže. Velká účast studentů potvrzuje vysoký kredit soutěže a pro nás je závazkem i do dalších let. Mohu slíbit, že naše tradiční a dlouhodobá podpora studentů středních odborných škol i vysokých škol a univerzit bude pokračovat i v dalších letech, ostatně už nyní pracujeme na konturách jubilejního 30. ročníku VŠ soutěže Xella.“

Všechny soutěžní práce jsou do 15. června 2024 vystaveny v městské výstavní síni Vila Flóra (součást Tatranské galerie v Popradě) ve Starém Smokovci. Součástí výstavy je i hlasování veřejnosti o nejlepší projekty letošního ročníku Mezinárodní studentské soutěže Xella.

Odkaz na finálové projekty – Seznam vítězů 29. ročníku


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.