logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rozdíly v projektování novostavby a rekonstrukce

Přípravné práce mají novostavba i rekonstrukce společné, i když každá k nim přistupuje trochu jinak. Projekty pro stavební povolení i provádění stavby dle vyhlášky jsou tak ve skutečnosti docela rozdílné.



U novostaveb je u nás často obvyklý postup, že se nechá udělat projekt pro stavební povolení a pak se to nechá na stavební firmě, s rizikem, že stavba nedopadne dobře nebo, když je peněz více a majitel domu chce mít stavbu více pod kontrolou, nechá udělat i prováděcí projekt, což je ideální případ. Ty projekty jsou tedy dva, méně podrobný projekt pro stavební povolení a podrobnější projekt pro provádění stavby, který následuje.

U rekonstrukcí je to složitější. Ani po průzkumu domu často neznáte všechny informace, které pro stavění potřebujete. Například zeď, která se zdála jako nosná, je ve skutečnosti tvořená dvěma příčkami. Proto ani projekt nemůže být opravdu podrobně zpracovaný. U rekonstrukce proto vidím ideální rozsah zpracování někde na půl cestě mezi projektem pro stavební povolení a prováděcím projektem, kde se počítá s tím, že o některých konstrukcích zkrátka informace nejsou a je pravděpodobné, že řešení bude třeba upřesnit v průběhu stavby. S touto formou projektu se občas setkáte i u novostaveb a vžil se pro něj název jednostupňová dokumentace.

V čem se liší stavební řízení u novostavby a rekonstrukce se dozvíte v článku Ing. Martina Perlíka na portále ESTAV.cz.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.