logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Intersolar 2024: oboustranné panely, agrovoltaika nebo účinnost nad 23 % jsou už dnes standardem

První díl reportáže z Intersolaru 2024 se zaměřuje na inovace v oblasti fotovoltaických panelů. Zajímavosti pro TZB-info komentuje Petr Pávek, externí konzultant Svazu moderní energetiky.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Energetická krize a válka na Ukrajině v roce 2022 extrémně zvýšily poptávku po obnovitelných zdrojích. A nabídka na sebe nenechala dlouho čekat.

Následkem toho letošní veletrh Intersolar v Mnichově, dnes už pod jménem The Smarter E Europe 2024, poprvé v dějinách zaplnil všech 19 hal mnichovského výstaviště, a ještě zbylo na venkovní expozici. Závěrečná čísla znějí 3 000 vystavovatelů a 110 000 návštěvníků.

K redakci TZB-info se na veletrhu připojil Petr Pávek, konzultant s praktickými zkušenostmi z oboru instalace fotovoltaických elektráren. Podívejte se na reportáž.

Probereme aktuální výkony a účinnosti fotovoltaických panelů. U značky Longi a AIKO s technologií ABC vysvětlíme, jak zadní kontakty přispívají k vyšší účinnosti. Srovnáme technologie jako mono PERC, TopCon a hetero junction, které se v současnosti na trhu objevují.

Přečtěte si také Intersolar 2024: jaké je ideální řešení záporných cen elektřiny? Přečíst článek

Ukážeme si trend vertikální integrace, kde výrobci panelů nově nabízejí i střídače, baterie a nabíječky elektromobilů. Evoluci ilustrujeme také na novém řešení spodní hrany panelů, která zabraňují hromadění nečistot. Jak to reálně vypadá? Dozvíte se v reportáži z veletrhu.

Představíme velkoformátové kosočtvercové šablony pro solární střechy, které zvyšují efektivitu instalace díky menšímu množství spojů a umožňují estetický vzhled. Podíváme se na vertikální fotovoltaiku, vhodnou pro zelené střechy, která může sloužit jako architektonický prvek a zároveň generovat energii.

Mnohem více místa, než v předchozích letech na veletrhu dostala také agrovoltaika, kde panely zastřešují pole nebo pastviny a při tom vyrábějí elektřinu. S tím souvisí i nabídka speciálních panelů s nižší účinností, ale vysokou propustností světla. Jak to reálně vypadá? Podívejte se na video z veletrhu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.