logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak se mění trh s fotovoltaikou v roce 2024? Nové technologie jsou účinnější a můžou chránit před kyberútoky

Jak se mění trh s fotovoltaikou v ČR v roce 2024? Co znamená pokles poptávky pro instalační firmy? A jak může fotovoltaika ohrozit kybernetickou bezpečnost místa, kde je instalována? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Poptávka po domácí fotovoltaice oproti předchozím rokům mírně klesá. Podílejí se na tom jak ceny elektřiny, tak snížení dotací v programu Nová zelená úsporám.

Zároveň v předchozích letech rostl počet instalačních firem. Z kombinace vysoké konkurence a nižší poptávky může těžit právě zákazník. Firmy se nyní snaží zaujmout zejména cenou a zájemci o fotovoltaiku tak mohou pořídit instalaci za velmi výhodné ceny.

Je ale třeba dodavatele pečlivě vybírat, protože tento vývoj slabší firmy bez kvalitního zázemí neustojí. Jak tento vývoj reflektují instalační firmy? Dozvíte se v rozhovoru s Jaroslavem Šuvarským, zakladatelem společnosti S-Power Energies.

Přečtěte si také Fotovoltaika Více k tématu

Jak se liší přístup zákazníků k fotovoltaice a tepelným čerpadlům?

Podobný boom jako kdysi fotovoltaika zažívají nyní i tepelná čerpadla. Jedná se o dotované zařízení, které může zákazníkovi přinést významné úspory – pokud se udělá správně. Jak se liší přístup zákazníků k fotovoltaice a k tepelným čerpadlům? Poslechněte si rozhovor s Jaroslavem Šuvarským, zakladatelem společnosti S-Power Energies.

Fotovoltaika a kybernetická rizika

„Budoucnost fotovoltaiky není hardware, ale software“, říká Petr Klimek ze společnosti SolarEdge, která spolupracuje s S-power na větších instalacích. A aby software mohl elektrárnu optimálně řídit, musí být fotovoltaika připojená k internetu. Internetové připojení ale činí elektrárny náchylné na kybernetické hrozby. Tento problém se týká zejména větších instalací nebo elektráren, které jsou součástí kritické infrastruktury nebo občanské vybavenosti jako jsou například nemocnice nebo úřady.

Riziko nevyplývá jen z možnosti vypnutí elektrárny v době, kdy se to nehodí, ale útočníci mohou přes nezabezpečený střídač získat přístup i do ostatních částí sítě. Jaká nebezpečí z nezabezpečené fotovoltaiky hrozí a jak se jim dá předejít? Poslechněte si rozhovor s Petrem Klimkem ze společnosti SolarEdge.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.