logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Českou fotovoltaiku čeká dobrý rok. AIKO přichází s inovacemi

Ještě před pár lety byly ceny elektřiny v České republice tak nízké, že si investoři do fotovoltaiky nebyli jisti, zda se investice do deseti let vůbec vrátí. Očekávané zvýšení nákladů na elektřinu pro domácnosti však učiní OZE ziskovější než kdy dříve.

Na trh navíc vstoupil nový hráč s velkými ambicemi a solárními moduly, které tuzemští spotřebitelé ještě neviděli.

O kolik stoupnou ceny elektřiny v roce 2024? Na tom se odborníci ani politici neshodnou. Analytici zdůrazňují, že hodně závisí na sazbě distribučních poplatků, které od nového roku výrazně porostou. O něco konkrétnější byl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který už v říjnu předpovídal zdražení elektřiny zhruba o 10 %. Zdá se však, že v jedné věci jsou všichni jednotní – budoucí nárůsty jsou skutečností a pocítí je velké množství firem a jednotlivých spotřebitelů.

Česká vláda přitom stále hodlá podporovat energetický přechod k OZE. Uživatelé mohou počítat s dotacemi z fondů MŽP, Modernizačního fondu nebo programu Nová zelená úsporám, který podporuje pořízení a instalaci fotovoltaické elektrárny s výkonem do 10 kWp.

Zájemci o fotovoltaické instalace mají navíc stále větší pole výběru. Nedávno totiž na trh vstoupil nový hráč, který českému spotřebiteli přináší produkty s nevídanými parametry. Slovo „bezprecedentní“ není použito v nadsázce, o jedinečnosti řešení AIKO totiž svědčí mnohá ocenění, která výrobce za posledních dvanáct měsíců získal.




Mnohá ocenění pro AIKO

Již v prvním čtvrtletí roku 2023 se modul ABC typu N vyrobený společností AIKO umístil na prvním místě na webu TaiyangNews. Žebříček zahrnuje nejúčinnější fotovoltaické panely dostupné k prodeji široké veřejnosti a AIKO se dodnes nevzdalo své vedoucí pozice, v listopadu vedla s účinností 24 %.

Výrobce také věnoval hodně času dolaďování designu svých modulů. Výsledkem bylo vítězství v soutěži Red Dot Design Award, která je v odvětví průmyslového designu někdy označována jako „Oscar za design“. Vzhled a inovace také zajistily AIKO triumf na prestižním veletrhu Intersolar v Mnichově.

Značka letos debutovala v řadě západoevropských zemí, ale snaží se prosadit i ve střední části našeho kontinentu. Výsledek? Získání ceny CISOLAR 2023, která oceňuje inovace ve fotovoltaickém průmyslu v regionu střední a východní Evropy. Výrobce byl oceněn za mimořádnou odolnost a výkon svých solárních modulů. Letos se AIKO představilo mimo jiné v České republice, Polsku, Maďarsku a pobaltských státech.

Solární energie má ve střední a východní Evropě velký potenciál a my chceme být klíčovým katalyzátorem energetické transformace v regionu vývojem špičkových technologií a dodáváním těch nejlepších produktů na trh,“ řekl Lukasz Przygucki, ředitel prodeje AIKO pro střední a východní Evropu.

Inovativní přístup společnosti AIKO při výrobě solárních panelů je také charakteristický typem použitých materiálů. Společnosti AIKO se podařilo eliminovat použití stříbra ve fotovoltaických článcích. Fotovoltaický průmysl tvoří jednu osminu světové nabídky těchto drahých kovů. Došlo to dokonce do bodu, kdy poptávka ze sektoru solárních panelů začala ovlivňovat cenu stříbra na globálních trzích.

Z tohoto důvodu odborníci léta přemýšleli, jak snížit závislost vývoje FV na dostupnosti stříbra. Tím chtěli také snížit dopad fotovoltaického průmyslu na životní prostředí. To je zvláště důležité vzhledem k rychlému růstu obnovitelné energie, který analytici předpovídají v nadcházejících letech.




Česká republika investuje do OZE

Podle zprávy společnosti Mordor Intelligence přesáhne kumulativní roční tempo růstu fotovoltaického průmyslu v České republice v letech 2023 až 2028 2,5 %. Podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu přitom vzroste z 15 % v roce 2019 na 22 % do roku 2030.

Poptávka po solárních panelech se může dále zvýšit po rozhodnutí české vlády o dotování cen elektřiny. Stát v uplynulém roce vynaložil na zmírnění dopadů rostoucích cen elektřiny kolem 60 miliard korun. V roce 2024 ale vláda přestane dotovat spotřebitele, což může Čechy povzbudit k rozhodnutí instalovat fotovoltaické moduly na balkony a střechy svých domů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.