logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Má ostrovní solární systém smysl?

Australský web Solarqoutes.com čtivě pojednává o tématech využití fotovoltaiky s domácími bateriemi. Rozhodli jsme se z něj několik článků přeložit pro čtenáře TZB-info. První dva díly se budou zabývat obecnou charakteristikou ostrovního a hybridního systému.

Reklama

Pokud uvažujete o malé fotovoltaické elektrárně na svou střechu, pak se v určitém okamžiku pravděpodobně zeptáte sami sebe: „potřebuji vůbec připojení k elektrické síti?“

Dobrá otázka.

Teoreticky se můžete 100% odpojit od distribuční soustavy. Dělá se to takhle:

  1. společně s fotovoltaikou si kupte velkou baterii,
  2. vždy, když slunce svítí, ukládejte přebytečnou elektřinu z fotovoltaiky do baterie,
  3. později v průběhu dne, kdy slunce nesvítí, využívejte elektřinu z baterie. (Pokud nemáte opravdu velkou baterii, tak pro zimní měsíce využijete spíše elektrocentrálu, pozn. red.)

To je skvělé po teoretické stránce, nicméně s využíváním ostrovního systému jsou spojené 3 velké problémy:

  1. Váš systém bude 2 až 3 krát dražší oproti systému připojenému k síti, protože budete muset koupit:
    1. Hodně baterií.
    2. Regulátor nabíjení, abyste zajistili, že baterie se nabíjí a vybíjí správným způsobem.
    3. Bezpečný prostor pro uložení baterií.
    4. Hodně času od znalce ostrovních systémů pro navržení projektu, aby Vám nedocházela elektřina příliš často.
  2. Občas Vám elektřina dojde.
  3. Ostrovní elektrárna není případ, kdy systém nainstalujete a zapomenete na něj. Potřebuje hodně údržby. Očekávejte 10x více údržby ve srovnání s klasickou síťovou přípojkou.

Z uvedeného vyplývá: proč by byl někdo takový blázen, aby podporoval ostrovní systém?

4 důvody, proč byste se mohli rozhodnout pro ostrovní systém:

  1. Žijete na odlehlém místě a poblíž neexistuje žádná přípojka k elektrické síti.
  2. Nejbližší připojení k distribuční síti je daleko od Vašeho domova a místní provozovatel distribuční sítě vám chce naúčtovat přemrštěnou částku za připojení. V tomto případě může být skutečně levnější odejít ze sítě. Avšak buďte si vědomi toho, že slušně velký ostrovní systém začíná zhruba na 380 000 korunách.i
  3. Jste připojeni k síti, ale trpíte častými výpadky proudu, které vás opravdu rmoutí. Chcete systém, který se spustí, když síť spadne a chápete, že standardní solární systém připojený k síti nefunguje při výpadku sítě - pokud nemá velkou a drahou záložní baterii.
  4. Jste blázen. Váš dům je připojen k síti, její výpadky nejsou problém, jen se Vám zkrátka líbí nápad odpojení od sítě. Myslíte si, že se stanete „nezávislejšími“ a uchrání Vás to před nadcházející apokalypsou. Ve skutečnosti prostor k uložení baterií již máte. Je to ten samý prostor, kde jste uložili konzervy s jídlem v očekávání zhroucení počítačové sítě (Y2K) anebo zatím posledního konce světa. Nevadí vám utrácet 380 tisíc za ostrovní systém ve srovnání se 150 tisíci za systém napojený na distribuční síť. Nebo udržovat jej 10krát častěji než systém připojený do sítě. Nebo nakupovat nové baterie každých několik let. Zato od té doby, co jste se odpojili od sítě, máte pocit mnohem větší blízkosti k přírodě.

Snažím se tím vším říct, že pokud neplatí 1) nebo 2) nebo 3), pak je tak trochu ekonomicky a ekologicky šílené trvat na ostrovním systému.

Ekonomicky šílené kvůli nákladům 3x vyšším. (Ovšem náklady stále klesají, pozn. red.) Ekologicky šílené kvůli všem těm bateriím, které potřebujete koupit (a pravidelně je měnit), které obsahují velké množství ošklivých chemikálií.

Ale to neznamená, že nemůžete také užívat baterie jen proto, že je Váš systém připojen k síti. Je vám k dispozici šťastný kompromis zvaný hybridní fotovoltaická elektrárna, který má většinu výhod ostrovního systému za mnohem nižší cenu. Na něj se podíváme příště.

Zdroj:

Peacock, Finn. Does An Off Grid Solar System Make Sense For You? Solarquotes.com.au [online]. [cit. 2017-03-24]. Dostupné z: https://www.solarquotes.com.au/systems/off-grid/.


i Cena byla redakcí přizpůsobena na české poměry v březnu 2017. V původním článku je hodnota 25 000 australských dolarů, tj. zhruba 476 000 Kč.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.