logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

25 let projektů EPC a budoucnost energetických služeb


© Fotolia.com

První projekt energetických služeb se zárukou úspor se v ČR uskutečnil před 25 lety. Od té doby se mnohé změnilo, jaké budou podmínky v nejbližším programovém období?

Reklama

V roce 1994 byl v jilemnické nemocnici spuštěn první projekt využívající energetické služby se zárukou úspor (EPC). Na začátku byla investice do energeticky úsporných opatření v hodnotě 22 mil. Kč, která se však nemocnici za dobu trvání projektu, což bylo 8 let, vrátila ve formě ušetřené energie a moderního energetického hospodářství.

Podobných projektů bylo od té doby realizováno více než 250 a zákazníkům, tedy školám, nemocnicím, hotelům, divadlům a dalším budovám a jejich vlastníkům a uživatelům přinesly potřebnou modernizaci, zvýšení komfortu a především úsporu nákladů na energie v hodnotě více než 4,1 mld. korun.

Od 90. let se změnilo mnohé, od technologií až po přístup státu. Metoda EPC se objevuje v roce 2012 v evropské směrnici EED 2012/27/EU jako doporučený prostředek ke snižování spotřeby energie v objektech, v roce 2015 jsou energetické služby definovány zákonem o hospodaření energií 406/2000 Sb. a od roku 2017 zvýhodňuje OPŽP projekty využívající EPC 5 % dotace navíc. Je jasné, že zvyšování energetické účinnosti v budovách je téma, o kterém se bude mluvit.

Jedním z příspěvků do diskuse bude i konference 25 let projektů EPC a budoucnost energetických služeb, kterou pořádá Asociace poskytovatelů energetických služeb a na kterou Vás tímto jménem organizátorů srdečně zveme.

Konference se koná ve čtvrtek 14. listopadu v Kongresovém centru Praha, přihlaste se zde.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.