logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Podpora OZE v Německu zdraží

Navzdory slibům politiků se poplatek na podporu obnovitelných zdrojů v Německu v příštím roce zvýší. Zvýší se o tři procenta na 6,354 Centů na KWh. V EU se nyní diskutuje, jak nastavit tržní prostředí na energetickém trhu i s obnovitelnými zdroji energie.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Poplatek na podporu obnovitelných zdrojů v Německu stanovený na základě Zákona o obnovitelných zdrojích bude v roce 2016 vyšší. Měl by se zvednout o 0,2 Centů na celkových 6,35 Centů za kWh. Růst ale pro zákazníky neznamená příliš velké zvýšení ročních účtů za elektřinu. Německá domácnost, která průměrně spotřebuje 4 000 KWh, zaplatí o 8,76 EUR za rok více.

Přes toto nevýrazné zvýšení, je každý růst měřítkem nákladů na obnovitelné zdroje. Nyní ve špatném světle se zdají být předchozí vyjádření „ministra Energiewende“ Sigmara Gabriela, že poplatky na podporu obnovitelných zdrojů jsou dostatečné a nebudou se zvyšovat.

Poplatek se vybírá od roku 2000. V letech 2010 až 2014 stoupal a teprve od začátku tohoto roku zákazníci platí v porovnání s loňským rokem nepatrně méně. Zvýšení by mělo být využito především na financování podpory kogenerační výroby elektřiny a tepla. Mělo by se také týkat, alespoň na regionální úrovni, podpory převedení uhelných elektráren do rezervního provozu.

Oproti roku 2008 klesly ceny silové elektřiny na burze o 50 %. Nezadbatelný vliv na pokles cen měla mj. i výroba elektřina z obnovitelných zdrojů. I díky tomu, ale především kvůli cílům EU spojených s emisemi CO2, se Německo snaží vyřazovat konvenční elektrárny z provozu. Tím se poplatek za OZE zvyšuje.

Pokud Němci budou chtít ušetřit, budou si muset najít levnějšího dodavatele elektřiny. Rozdíly jsou značné, čtyřčlenná rodina může ušetřit vhodným výběrem dodavatele až 400 EUR při průměrné spotřebě 4 000 kWh za rok.

Evropská komise připravuje na příští rok legislativní návrh, podle kterého má být vytvořen nový model energetického trhu. Ten má zajistit integraci OZE. Oznámení bylo vydáno poté, co skončily konzultace s odbornou veřejností.

Podle českého Ministerstva průmyslu a obchodu je podpora OZE v zemích EU překážkou. Zatím mají výrobci energie z OZE podporu za všech okolností i v době, kdy je na trhu přebytek energie. Nevztahují se na ně povinnosti, které mají ostatní účastníci trhu. Zástupci společnosti ČEZ vyjádřili názor, že by měli výrobci elektřiny z OZE předem hlásit množství vyrobené elektřiny a zodpovídat za odchylky od vyrobeného množství.

Čeští zástupci výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů chtějí, aby tato elekřrina byla prodávána nejdříve, protože je ze všech zdrojů nejlevnější. Tradiční zdroje potřebují na změnu výkonu několik hodin, proto je zatím nejpřijatelnější regulovat OZE.


Zdroje:

http://www.fr-online.de/aktuelle-kommentare/oekostrom-umlage-die-eeg-umlage-steigt,30085308,32162170.html
http://www.fr-online.de/wirtschaft/industrie--gabriels-kostenbremse-war--wunschdenken-,27392182,32166748.html
http://www.euractiv.cz/energetika/clanek/vyrobci-elektriny-z-oze-se-maji-ridit-podle-trznich-pravidel-eu-resi-jak-na-to-012943

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.