logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Aktualizace výpočtů: Meziroční porovnání otopných období a výpočet denostupňů

Výpočet Denostupňů a Výpočet porovnání otopných sezón od počátku února 2024 disponují rozšířenou databází klimatických dat. Ta aktuálně obsahuje dostatečně hustou síť 298 českých a 25 slovenských meteorologických stanic.

Reklama

Populární online výpočty (Výpočet Denostupňů a Výpočet porovnání otopných sezón) se dočkaly významného vylepšení díky rozšíření naší databáze klimatických dat. Původní počet 62 českých a 25 slovenských meteorologických stanic jsme úspěšně rozšířili o dalších 261 českých meteorologických stanic. S novými daty nyní datová základna pro výpočty pokrývá naprostou většinu území České republiky.

Přečtěte si také Výpočet denostupňů Přejít na online výpočet

Rozšířená síť stanic nám poskytuje daleko komplexnější a detailnější pohled na klimatické podmínky, což je klíčové pro přesnější a spolehlivější výpočty. Jedná se o validovaná data z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tyto nové stanice jsou součástí datové sady ČHMÚ, která byla zveřejněna v souladu se zákonem 123/1998 Sb. o právu na informace o životním prostředí. Tato datová sada obsahuje klimatologické charakteristiky naměřené na stanicích ve správě ČHMÚ za období od roku 1961 až do roku 2022.

Přečtěte si také Meziroční porovnání otopných období Přejít na online výpočet

Data z těchto 261 nových stanic jsou v současné době aktualizována pouze jednou ročně, a to dle informací z ČHMÚ v průběhu února až března za předchozí kalendářní rok. To znamená, že tyto stanice bude možné aktualizovat pouze 1x ročně a nikoliv 2x ročně, jak doposud činíme pro původních 87 meteorologických stanic.

Ukázka grafického výstupu porovnání otopných období

Ukázka grafického výstupu porovnání otopných období

Mapa aktuálních meteostanic

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.