logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Nové administrativní centrum Fenix Jeseník se představilo i divákům TV pořadu Polopatě

Moderní hobby magazín České televize Polopatě navštívil začátkem listopadu nové administrativní centrum společnosti Fenix Trading v Jeseníku. Koncepci a výhody nové budovy s fotovoltaickou elektrárnou a bateriovým úložištěm představil divákům pořadu Miroslav Petr, vedoucí tuzemského obchodu společnosti.

Řešení, které firma testuje v pilotním projektu, lze využít v podstatě pro jakoukoliv budovu, včetně – a možná především – i pro rodinné domy. Původní záměr dokonce byl postavit rodinný dům. „Potřebovali jsme ale objekt, který bude reálně využíván a abychom mohli zkoušet různé provozní režimy, nesměl být napojen na veřejnou distribuční síť. Nejjednodušším řešením bylo postavit objekt v areálu naší firmy a připojit jej na výrobní závod. Proto bylo rozhodnuto o výstavbě administrativního centra.“ říká Miroslav Petr.

Samotná budova je postavena ve standardu 2020 a kromě výborných tepelně-technických vlastností je vybavena malou fotovoltaickou elektrárnou (FVE) a vlastním bateriovým úložištěm. Dům je plně elektrifikován, tzn. veškeré vybavení a spotřebiče, včetně vytápění, chlazení i ohřevu vody, je na elektřinu. Bateriové úložiště nejen že umožňuje využít 100% energie z fotovoltaické elektrárny na střeše objektu, ale může poskytnout kapacitu baterií operátorovi sítě.

ON-LINE MONITORING BUDOVY

V současné době se podle Miroslava Petra taková investice nevyplatí, baterie jsou ještě příliš drahé. Účelem pilotního projektu je však vyzkoušet toto řešení v praxi. I proto se na něm podílí ERU, MPO, MŽP nebo ČEZ-esko. Supervizorem celého projektu a současně garantem nepodjatých výsledků je UCEEB ČVUT. Měření a testy v rámci pilotního projektu poběží minimálně do roku 2018. „Nicméně v horizontu cca 4-5 let předpokládáme pokles ceny baterií a tím by se toto řešení mělo stát pro uživatele výhodným. V té době by odpovědné orgány státní správy již měly mít – nejen díky našemu pilotnímu projektu – i dostatek informací, na základě kterých může vzniknout nový tarif pro domy s bateriovým úložištěm.“, uvedl Miroslav Petr.


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.