logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Modrozelená architektura pro města, obce i jednotlivce

Praktické zkušenosti na diskusi v Neratovicích

Diskutovalo se o městském dešťovém designu, ale i o opatření pro jednotlivce. Jaký je rozdíl v ceně koupacího jezírka a bazénu? Jak probíhá revitalizace tůní v regionu Neratovice?

Reklama

Přednášející odborníci jsou spoluautory jedinečných koncepčních dokumentů v oblasti adaptace na změnu klimatu pro několik velkých měst v ČR a Akčního plánu pro aplikaci MZI v ČR. Bylo tedy o čem diskutovat.

Modrozelená architektura se ukazuje jako ideální jak z pohledu hospodaření s dešťovou vodou, tak z pohledu zlepšování klimatu ve městech, omezení tepelných ostrovů atd.

"Co se týká pitné vody, máme výbornou, ačkoliv velice tvrdou vodu a veřejný vodovod v celé obci, studny jsou využívány zejména v okrajových částech obce," řekl Roman Kroužecký, starosta Neratovic, které využily dotace na hospodaření s dešťovou vodou. Řeší se problémy se slepými rameny řeky Labe. "V bezprostřední blízkosti obce máme 3 tůně, z toho 2 chceme revitalizovat," řekl starosta Kroužecký.

Diskutovalo se i o bazénech u rodiných domů. Někteří majitelé je i přes varování každoročně napouštějí pitnou vodou. "Budovat dnes bazén s pitnou vodou mi připadá spíše přes čáru. Doporučovala bych spíše biobazén, který má znaky bazénu a navíc je v zahradě pěkný celoročně," Jiřína Zemanová, autorizovaný krajský architekt a upozorňuje na to, že rozdíl v ceně mezi koupacím jezírkem a bazénem není v podstatě žádný a koupání v koupacím jezírku je šetrnější a vhodné i pro citlivé jedince.

Akce se konala v rámci projektu www.pocitamesvodou.cz



 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.