logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Elektroinstalace bez sekání drážek? Zkuste Sendwix s éčkem

Při navrhování elektroinstalace v rodinném domě je důležité myslet na všechno – zásuvky v rohu u pohovky, bodová světla v stropě, připojené spotřebiče. Představuje to stovky metrů kabelů, které je nutné zabudovat do konstrukce. Vytváření drážek je přitom práce, která patří k méně oblíbeným.

Reklama

Pokud si vyberete zdicí bloky od KM Beta, obsahující v kódu výrobku písmeno E, získáte navíc další výhodu. Při provádění elektroinstalací vám odpadne velká část té nejhorší práce – vytvoření drážek pro kabely. Ty už totiž budete mít v ceně.

Snadné vedení elektroinstalace? Máme řešení

Zdicí bloky Sendwix, u nichž je v označení konkrétní varianty produktu písmeno E, mají již od výroby svislé elektrokanálky. Jejich průměr je 40 milimetrů, osová vzdálenost pak činí 125 nebo 250 milimetrů. „V ose dutin, na pohledových stranách zdicích bloků, jsou předlisované linky. Reálná poloha každého svislého elektrokanálku je tak na první pohled patrná. Kromě toho prolisy slouží jako pomůcka při vyzdívce, protože k získání průchodů celou výškou stěny je nutné dodržet přesné převazby,“ říká technický konzultant KM Beta Vlastimil Sova.




Základem je nářadí.

V první řadě jde o trubkový vrták se segmentovou korunkou. Ten je určen pro otvory na elektroinstalační krabice. Jeho délka by měla být 130 milimetrů, aby bylo možné provrtání až do elektrokanálku i v případě zdiva tloušťky 240 milimetrů a více. Na případné vodorovné vedení je pak nejlepší drážkovací fréza. Buď s diamantovými kotouči nebo korečková, která materiál i přímo odebírá,“ vysvětluje Vlastimil Sova s tím, že diamantové nástroje lze objednat přímo v KM Beta.

Při návrhu vedení elektroinstalace se vždy postupuje tak, aby ve stěnách byly ideálně jen svislé trasy. Občas se nevyhnete nutnosti realizovat i vodorovné drážky. „Pokud se s nimi počítá již v projektu, často se používá předstěna. Případně lze sáhnout po podomítkových kabelech. Pokud realizujeme vodorovnou drážku ve zdivu samotném, tak jen v nezbytné míře a podle pravidel daných Technickou příručkou,“ přidává důležité zásady Vlastimil Sova. Pokud realizujete vodorovné drážky, je vhodné držet se v doporučených instalačních zónách. Dolní zóna je v rozmezí od 150 do 450 milimetrů od dokončené podlahy. Horní pak v témže rozmezí od stropu. Existuje i vodorovná střední zóna – 900 až 1 200 milimetrů od dokončené podlahy.

A co tepelné mosty?

Zásah do obvodových stěn, především zeslabování jejich tloušťky může mít nepříjemné následky v podobě obtížně řešitelných tepelných mostů. Platí to zejména v případě jednovrstvého zdiva s vloženou tepelnou izolací. Při použití vápenopískového systému Sendwix nic podobného nehrozí. „Sendwix totiž plní roli nosného zdiva, zajišťuje příznivé mikroklima a tvoří akustickou bariéru. Samotná tepelně-izolační funkce zůstává na vnější kontaktní zateplovací vrstvě. Tepelné mosty jsou tak při správně dodrženém provádění stavby vyloučeny,“ uzavírá Vlastimil Sova.

Více informací o zdicích blocích Sendwix od výrobce kompletního materiálu pro hrubou stavbu KM Beta naleznete na: https://www.kmbeta.cz/sendwix

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.