logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Aukce Skautské energie dopadla pro zákazníky výborně

Jaké konkrétní změny najdete v cenících elektřiny a plynu za uplynulý týden. K aukci pořádané Skautskou energií se v roce 2024 přidalo téměř 10 tisíc zájemců. Kdo se stal vítězem aukce na levnější energie? Podívejte se na aktuální nabídky pro zájemce o nižší ceny elektřiny a plynu. Ceny elektřiny na burzách v ČR rostou, u plynu začaly mírně klesat.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ceny na burzách mírně, zato vytrvale rostou a tak se čeká, kdo první z dodavatelů sáhne k zvýšení cen elektřiny a plynu. Nikdo se zatím neodhodlal ke zvýšení cen energií pro své stávající zákazníky, pokud došlo ke zdražení, šlo o akviziční ceníky pro nové zákazníky. Ale není vyloučeno, že s postupujícím časem atraktivních nabídek ubude.

Výjimkou jsou ceny u produktu s fixní cenou na měsíc, které v cenících na říjen mají nepřehlédnutelně vyšší cenu a jistě pozorný čtenář s tímto produktem i s ohledem na vývoj na další měsíce na burze, začne uvažovat o fixaci ceny na delší období.

Ceny na spotovém trhu jsou u nás v Kalkulátoru cen energií TZB-info zředěny množstvím cen, protože jsou počítány jako průměrná cena za posledních 12 měsíců. Navíc nárůst cen u elektřiny je částečně brzděn občasnými nízkými cenami ve dnech, kdy je přebytek výroby.

Konkrétní změny v cenících elektřiny a plynu

Společnost ČEZ Prodej vydala nové prolongační ceníky produktu Elektřina bez starostí na 2 (3) roky a nový ceník Plyn bez starostí na 2 roky. Hlavním rozdílem je to, že nově bude po celou dobu závazku jedna cena. Dříve obchodník i stávajícím zákazníkům nabízel ceníky tohoto produktu s postupně klesající cenou. Nová cena ale není vyšší, je rovna průměrné ceně předcházejícího ceníku. Ceníku tohoto produktu se závazkem na rok se přirozeně změna netýká. Podobně postupoval dodavatel i u plynu, také zde obchodník neměnil celkovou cenu za dobu závazku.

E.ON Energie naproti tomu zvýšila cenu plynu u akvizičních produktů Ceník Komplet plyn PRO s klesající cenou 7/24 a u produktu Ceník Variant PRO na 2 roky 7/24. Jedná se celkem o mírné zvýšení ceny se stále atraktivní cenou, u ceníku s klesající cenou na tři roky je nová průměrná cena 1 300 Kč/MWh, ale s vysokým stálým platem 212 Kč/měsíc, ve kterém zákazník platí servis navíc. V případě ceny produktu Variant PRO je nová cena 1 259 Kč/MWh, ve starém ceníku byla cena 1 199, tedy navýšení 60 Kč/MWh. Ceníky jsou sice platné od 19. 7., ale obchodník zveřejnil ceníky až 13. 8. 2024, což rozhodně není fér.

Výsledky aukce Skautské energie roku 2024

K novinkám mezi ceníky určitě patří nové ceníky vítězných dodavatelů z aukce Skautské energie na dodávky elektřiny a plynu. Tyto nové ceny jsou sice v Kalkulátoru, ale protože se jedná o ceníky, které již nikdo nově příchozí nemůže využít, nejsou viditelné. Porovnat aukční ceny s nabídkou na trhu může zájemce tak, že v Kalkulátoru do formuláře pro výpočet údajů srovnání u vítězných dodavatelů zvolí zájemce místo výběru ceníku Individuální cenovou nabídku a dosadí ceny komodity a stálého platu bez DPH.

Obr. 1: Kde v Kalkulátoru cen energií TZB-info najdete funkci Individuální cenová nabídka
Obr. 1: Kde v Kalkulátoru cen energií TZB-info najdete funkci Individuální cenová nabídka

Letošní aukcí bylo dosaženo výborných cen, které jsem ani nečekal s ohledem na dění na trhu, na zvyšování cen na burze. Elektřinu pro registrované lze mít za 2 499 Kč/MWh se stálým platem 95 Kč/měsíc a plyn za 1 226 Kč/MWh se stejným stálým platem. Fixní cena je garantována na dva roky od začátku dodávek, jediným předpokladem pro zájemce je, že se musí rozhodnout, zda nabídku přijmou nebo ne, do 6. 9. 2024.

Komentář k aukci ze strany Skautské energie

V první polovině srpna 2024 bohužel dochází na energetickém trhu k rostoucí nervozitě vyvolané válečnými aktivitami v Rusku (Kurská oblast) a na Blízkém Východě. Nejistoty ohledně dodávek tlačí ceny vzhůru a dodavatelé po delším období klidu začínají ceny zvyšovat. Aukce Skautské energie zajistila především v elektřině bezkonkurenčně velmi výhodnou cenu. U plynu se nepodařilo dostat podstatně níže pod standardní nabídky na trhu, ale i tak je nabízená cena ve srovnání s trhem velmi dobrá a především v době rostoucích cen zajistí zákazníkům jistotu pevné dobré ceny pro následující dva roky.

V čem vidím výhodu pro uživatele:

Jednak se mi líbí, že zákazník se může rozhodnout až po výsledku aukce, zda nabídky využije, či nikoliv. Dále podle mého názoru je vhodně stanovený datum pořádání aukce, protože nabídky po aukci lze využít i pro ty, kterým končí smlouva na přelomu roku, tudíž to může oslovit mnoho zákazníků (nabídku lze využít pro ty, kterým končí závazek až 15. února následujícího roku). Touto aukcí si pořadatelé připravují půdu pro následující aukci, protože vítězní dodavatelé nebudou příště chtít se připravit o získané zákazníky a určitě nabídnou slušnou cenu.

Pro srovnání současných nových cen s cenami Skautské energie jsem zcela výjimečně doplnil tabulku i vysoutěženými cenami (zeleně).

Tab. 1: Přehled některých novinek za uplynulý týden (zeleně – aukce Skautské energie, červeně růst ceny)
Tab. 1: Přehled některých novinek za uplynulý týden (zeleně – aukce Skautské energie, červeně růst ceny)

Nabídka pro zájemce o nižší ceny elektřiny a plynu

Navzdory růstu cen na burze zůstávají ceny energií pro domácnosti na stejné úrovni, je otázkou, jak dlouho. Z přehledu doporučených nabídek zmizely nabídky s fixní cenou na měsíc, protože u ceny na říjen a na další měsíce se podle současných předpokladů očekává další růst. Méně trpělivým zákazníkům s tímto produktem doporučuji si zajistit dodávku s fixní cenou na delší období.

Jinak se nic nezměnilo, místo dříve doporučovaných nabídek plynu od E.ONu je zde další nabídka v pořadí.

Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s elektřinou a s plynem
Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s elektřinou a s plynem (zeleně – nový nebo aktualizovaný produkt, * – měsíční fixace ceny, ** – cena s bonusem za online sjednání, *** – spotový produkt, **** – na dobu neurčitou s fixací ceny)

Ceny na burzách v ČR rostly mírněji než v předešlém týdnu

V uplynulém týdnu mírně rostly ceny elektřiny a v měsíčních kontraktech se jedná o stabilní růst bez naděje poklesu cen. Naproti tomu ceny plynu začaly mírně klesat, vypadá to, že teď dosahují vrcholu.

Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR se srovnáním s předchozími cenami
Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR se srovnáním s předchozími cenami
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.