logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kdo byl v roce 2022 výhodnější: velcí dodavatelé nebo spotový trh?

foto © geralt - Pixabay.com

Porovnání cen dominantních dodavatelů a spotu za uplynulý rok. V kterém městě platí za energie méně – ve Vídni nebo v Praze? Záporné ceny elektřiny přes Vánoce na spotovém trhu.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Protože se v médiích příliš jednostranně popisuje, jak je spotový trh nevýhodný, jak moc budou muset lidé platit a že pro zákazníky je nejlepší přejít na klasické ceníky, tak bych chtěl ukázat rozdíly v cenách klasických a spotových ceníků. Porovnejme klasické a spotové ceny v roce 2022.

Předem upozorňuji, že se jedná o zcela hrubý výpočet, protože je zde několik zjednodušení. Jednak u  nabídek s fixní cenou je brána v úvahu pouze fixní cena do vydání dalšího ceníku, také je uvedena jen jedna cena v jednom měsíci (i když ceníků stejných produktů bylo vydáno v jednom měsíci více).  Je také zcela ignorována přestávka v prodeji elektřiny a plynu během podzimu, kdy dodavatelé neměli novým zákazníkům co nabídnout. V porovnání není uvedena Pražská plynárenská, která pro nové zákazníky po většinu roku neměla nabídku.

Přečtěte si také Vláda rozhodla: konec nadějí na nižší ceny elektřiny a plynu pro domácnosti Přečíst článek

Naopak ceny na spotovém trhu jsou za celé období pokryté standardními cenami. Spotové ceny jsou zprůměrované podle přepočítaného typového diagramu dodávek. To znamená, že v cenách energií jsou zohledněny výkyvy počasí v uplynulém roce. Jedná se o spotový trhu Operátora trhu, kde v případě elektřiny všichni dodavatelé obchodují a v případě plynu obchoduje většina obchodníků. K ceně je přidán poplatek obchodníkovi, který je 250 Kč/MWh bez DPH.

Tab. 1: Porovnání standardních a spotových cen elektřiny (D02, bez DPH) v roce 2022
Tab. 1: Porovnání standardních a spotových cen elektřiny (D02, bez DPH) v roce 2022
Tab. 2: Porovnání standardních a spotových cen plynu v případě, že plyn je používán na vytápění,  ohřev vody a vaření, se spotřebou 20 MWH za rok bez DPH, v roce 2022
Tab. 2: Porovnání standardních a spotových cen plynu v případě, že plyn je používán na vytápění, ohřev vody a vaření, se spotřebou 20 MWH za rok bez DPH, v roce 2022

Ceny energií pro domácnosti jsou zpožděny oproti cenovému vývoji na trhu, a to ukazuje i naše porovnání. V prvních měsících roku byly spotové trhy výše než ceny tradičních dodavatelů, protože ti měli nakoupeno dopředu a mohli zvyšovat ceny pozvolna. Naopak v druhé polovině roku ceny na spotovém trhu byly nižší, protože obchodníkům docházely zásoby levné elektřiny a plynu a museli nakupovat za aktuální ceny.

Ve většině případů bylo v roce 2022 mírně výhodnější si zvolit tradiční produkt s fixací ceny, ideálně na rok nebo bez fixace. Spotový trh byl většinou méně výhodný. Průměrné ceny pro zákazníky na spotovém trhu však nejsou žádnou katastrofou. Tyto ceny jsou téměř ve většině srovnání výhodnější, než jsou klasické ceníky. V druhé polovině roku již ceny klasických produktů předběhly spotové ceníky a jsou výrazně dražší.

Srovnal jsem ceny elektřiny a plynu ve Vídni a v Praze

Zadal jsem v oficiálním srovnávači spravovaném rakouským regulátorem E-CONTROL Vídeň a spotřebu elektřiny 2 000 kWh za rok a v Kalkulátoru TZB-info Prahu. Pro srovnání, v Rakousku jsem byl ještě dotázán, zda mám chytrý elektroměr nebo ne.

V Rakousku mi vyšly ceny na jeden rok v rozmezí 25 405 až 48 783 Kč bez chytrého měření. S chytrým měřením je to o 2 415 více. U nás je větší rozdíl v cenách, ty se pohybují mezi 19 339 a až 51 300 Kč za rok.

Přečtěte si také Jaká nebezpečí hrozí zákazníkům v souvislosti se zastropováním Přečíst článek

Rakušané, kteří nyní mění dodavatele plynu, utratí za rok při spotřebě 20 MWh od 98 993 do 164 993 Kč. Opět v Praze je rozdíl cen mnohem vyšší, nejlevnější nabídka je za 67 136 Kč a naopak nejdražší za 243 433 Kč.

V těchto cenách nejsou na obou stranách započtena vládní opatření na pomoc s vysokými cenami energií. V Rakousku je nabídka jasná, konkrétní s garancí ceny většinou na jeden rok. U nás na trhu je nabídka velmi nepřehledná, často dodavatelé neuvádí další parametry, které jsou potřebné pro výběr dodavatele. Jedna věc je jasná, že nový zákazníci bez vládních opatření budou platit v obou městech zhruba stejně.

Obr. 1: Srovnání cen plynu ve Vídni při spotřebě 20 MWh za rok (Zdroj: E-CONTROL)
Obr. 1: Srovnání cen plynu ve Vídni při spotřebě 20 MWh za rok (Zdroj: E-CONTROL)

Vývoj cen elektřiny a plynu na spotovém trhu

Úvodem bych chtěl ukázat ceny elektřiny na spotovém trhu v jednom dni ke konci roku. Věřím, že takovéto ceny budou platit i pro ostatní dny v roku ještě dříve, než dostavíme jadernou elektrárnu.

Obr. 2: Ceny na denním trhu Operátora trhu dne 31. 12. 2022 (Zdroj: Operátor trhu)
Obr. 2: Ceny na denním trhu Operátora trhu dne 31. 12. 2022 (Zdroj: Operátor trhu)

Jinak ceny elektřiny i plynu jsou tradičně na přelomu roku nízké, protože je nižší spotřeba proudu vlivem toho, že se v továrnách nevyrábí. Letos ještě k nízkým cenám přispívá Covid v Číně a teplé a větrné počasí v Evropě. Cena elektřiny na spotovém trhu Operátora je na přelomu roku pod 20 EUR/MWh a cena plynu klesá k 68 EUR/MWh.

Tab. 3: Vývoj cen elektřiny a plynu na spotovém trhu Operátora trhu v jednotlivých měsících roku.
Tab. 3: Vývoj cen elektřiny a plynu na spotovém trhu Operátora trhu v jednotlivých měsících roku.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.