logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Hlavní vlna zdražování energií začne od září

Komentář k cenám energií poskytl Lidovým novinám Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info. Mizí nabídky nejlevnějších energií. Záleží na tom, jak jednotliví obchodníci nakoupili.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Roman Šitner, Lidové noviny: Projevuje se již v cenících dodavatelů energií růst cen? Burza je celkem jednoznačná, všechno se sune vzhůru. Zdražují obchodníci s elektřinou? Jak moc? Dá se ještě sázet na to, že se to nějak otočí a zdražení nebude, nebo nebude tak výrazné? Tedy, že poleví něco z mixu drahá povolenka, drahé uhlí, po dlouhé zimě dražší plyn, málo vody pro vodní elektrárny a rostoucí spotřeba?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen TZB-info:
Ceny elektřiny i plynu na burze rostou už od loňska, ale tempo zvyšování cen se poslední měsíc výrazně vzrostlo. Obchodníci zdražují energii domácnostem už od jara jak v případě elektřiny i plynu. Záleží na tom, jak jednotliví obchodníci nakoupili, zda si zajistili energie včas dopředu, či spoléhali více na okamžitý nákup. Ti druzí již zdražili radikálně. Také mizí nabídky nejlevnějších energií. Myslím, že hlavní vlna zdražování začne od září a nejsem si jistý, kolik obchodníků vydrží nezdražovat do konce roku. Od září zvyšuje ceny například Pražská energetika.

Přečtěte si také Získejte atraktivní nabídku elektřiny a plynu v době růstu cen. Zbývá posledních pár týdnů Přečíst článek

Elektřina pro svícení může zdražit do deseti procent, náklady na vytápění plynem mohou vzrůst i o 20 %. Protože podíl ceny plynu na celkové částce, kterou zákazníci platí, je podstatně významnější než u elektřiny, proto zákazníci s doposud nižší cenou plynu se mohou dočkat i 50% zdražení.

Výhodou zdražení je fakt, že čím něco je dražší, tak roste nabídka zdrojů. Ale zase tak bych na to nespoléhal.


Komentář: Mgr. Barbora Peterová, tisková mluvčí, ČEZ, a. s.

Za vysokou cenou elektřiny stojí kombinace faktorů. Nejzásadnější je zejména růst cen emisních povolenek. V poslední době také ale rostla cena zemního plynu a černého uhlí.

Rostoucí trend ceny emisní povolenky v posledních měsících byl motivován revizí hlavních parametrů EU ETS, která povede k nižšímu objemu povolenek v systému. Tato revize přímo souvisí se zpřísněním emisního cíle pro rok 2030 v rámci balíčku „Fit for 55“ (55% pokles emisí vůči roku 1990). Očekávané zpřísnění systému vedlo na začátku roku k nárůstu spekulativní poptávky po povolenkách ze strany finančního trhu, což růst ceny povolenky dále zrychlilo. V poslední době cenu povolenky pozitivně ovlivňuje i zdražování plynu, které vrací do hry emisně náročnější uhelné zdroje. Momentálně se cena povolenky pohybuje kolem 54 euro, někteří analytici ale předpovídají, že do roku 2030 může její cena narůst až na úroveň kolem 90 euro za tunu (Analyst: EU carbon price on track to reach €90 by 2030 – EURACTIV.com)

Za růstem cen plynu a uhlí je především nebývale dlouhá zima. Ta mimo jiné vyprázdnila plynové zásobníky, které je tak třeba nyní před další zimou doplňovat. Výrazně se také projevuje zvyšující se ekonomická aktivita (především Číny). Oba faktory zvýšily spotřebu energetických komodit v době, kdy byla ještě produkce uhlí a plynu nižší kvůli omezením spojenými s covid-19, což vyústilo v globální růst cen na několikaletá maxima.

Ceny uhlí se v Evropě vyšvihly na nejvyšší úroveň za 10 let. A to navzdory dekarbonizačnímu úsilí. Může za to zejména situace v Asii. Například nedávné sucho v Číně odstavilo z provozu řadu vodních elektráren, které země musela nahradit zvýšenou produkcí v uhelných zdrojích, Čína také registruje enormní poptávku po elektřině vzhledem k růstu ekonomiky. Za zmínku též stojí problémy s dodávkami od největších světových producentů (záplavy v Indonésii, zákaz dovozu australského uhlí do Číny, problémy s logistikou v Rusku a Jižní Africe: Thermal coal prices soar as demand for electricity rebounds | Financial Times (ft.com)).

ČEZ má cenovou politiku, která chrání zákazníky před prudkými výkyvy cen. Jako jediný velký dodavatel jsme loni plošně zlevnili po celé České republice a u všech produktů. Zlevnili jsme ještě před topnou sezonou, aby z toho měli naši zákazníci co největší užitek. Ceníky na dobu neurčitou klesly u elektřiny i plynu v průměru o cca 10 %. Dobrou cenu chceme udržet pro naše zákazníky i letos. U nefixovaných ceníků zachováváme výhodné sazby a ceny budeme držet co nejdéle. U fixovaných ceníků dochází průběžně ke změnám v závislosti na konci fixace a pohybu cen elektřiny na burze. Někteří zákazníci si tak třeba před několika lety mohli zafixovat velmi levný produkt, ale mezitím se velkoobchodní ceny prudce zvedly. Zákazníky samozřejmě o těchto změnách transparentně informujeme.

Komentář: Ing. Tomáš Slavík, Skautská energie

Skautská energie je založena na spojení velkého množství odběratelů, což je dlouhodobě výhodná strategie obrany proti vysokým cenám. Dodavatele soutěžíme pravidelně vždy na 2 roky dopředu. Pro roky 2021 a 2022 jsme vysoutěžili pro naše zákazníky cenu, která je na dnešním trhu bezkonkurenčně nízko. U elektřiny v porovnání s průměrem na trhu dokonce o desítky procent. Podobně výhodné podmínky měla Skautská energie i v minulém období. Nyní se k nám hlásí kromě domácností i menší firmy a obce. Překročili jsme 32 tisíc odběrných míst a díky nastavení projektu na soutěžení cen energií na dva roky dopředu tak neustále zvyšujeme podíl na trhu,“ říká Tomáš Slavík, ředitel Skautské energie.

Komentář: Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy

V této situaci by se asi nejlépe hodil výrok „vím, že nic nevím“. Respektive nikdo z nás, a experty nevyjímaje, neví a ani vědět s určitostí nemůže, jak přesně se budou ceny komodit do konce roku a v příštích dvou letech vyvíjet. Jisté je to, že společenská poptávka po snížení emisí CO2 monetarizovaná zavedením emisních povolenek je realitou a vyvolává ekonomické tlaky na výrobce elektřiny, aby postupně nahradili zdroje na fosilní paliva zdroji jinými.

Špatná zpráva z pohledu nás spotřebitelů je ta, že vývoj ceny povolenky a její výši neovlivňuje jen poptávka výrobců, ale také poptávka finančních investorů. Dochází tak k rychlejšímu a razantnějšímu růstu ceny, než kdyby se cena odvíjela pouze od skutečné poptávky výrobců. Je možné, že se nakonec ukáže, že skutečná poptávka je nižší a cena povolenky se časem sníží. Ale také je možné, že se cena elektřiny ukáže jako sociálně neakceptovatelná a společenská poptávka povede k politickým rozhodnutím, která budou stávající cestu k bezemisní energetice korigovat. Jedno je jisté. Nic stabilního a hezkého nás nečeká…

Komentář: Michal Les, energetický specialista, Ušetřeno.cz

Ceny silové elektřiny a plynu na burze v tomto roce výrazně rostou. Zatímco ještě na počátku roku se elektřina prodávala kolem 1 400 Kč za MWh, současná burzovní cena dosahuje téměř 2 100 Kč za MWh. Plyn na burze PXE zdražil procentuálně ještě více. Dodavatelé začínají zdražování postupně promítat do svých ceníků. Zatím jen částečně, hlavní vlna zvyšování cen ale již brzy přijde.

Změna dodavatele a zafixování současných cen je proto efektivní možností, jak ušetřit průměrně přes 2 000 Kč ročně, u plynu dokonce 6 000 Kč ročně. Nedoporučujeme dát přednost výhradně jen nejnižší ceně, ale podívat se na to, zdali dodavatel například podepsal Energetickou deklaraci, kde se zavazuje, že se nedopustí nejrůznějších nekalostí ve svých smlouvách a bude ke svým zákazníkům jednat férově.

Dalším tématem, které se zcela jistě dostane do popředí, je energetická chudoba. Spousta domácností totiž bude mít značný problém zajistit energetické potřeby svých domácností. Odhady se pohybují, že počet domácností v energetické chudobě se může i zdvojnásobit.

Komentář: Dana Dvořáková, tisková mluvčí, MND, a.s.

Růst cen na burze má vliv na všechny obchodníky. Kdy a o kolik budeme muset díky strmému růstu velkoobchodních cen naše ceny upravit i my zatím zveřejnit nemůžeme. Aktuálně je však pro zákazníky MND dobrou zprávou, že ještě stále nabízíme výhodné ceny ze začátku roku, kdy jsme náš základní ceník Plynu z první ruky dokonce plošně o 6 % snížili. Noví i stávající zákazníci si tyto výhodné ceny mohou u nás pořád ještě zajistit, a to na období až do konce roku 2022. Tím si mohou dopad aktuálního očekávaného růstu cen elegantně oddálit.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.