logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nejlepší zelené stavby světa pohledem České rady pro šetrné budovy

V Cannes skončil minulý týden 29. ročník prestižního evropského veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM, jehož se zúčastnilo na 26 000 odborníků z více než 100 zemí.

Reklama

Nejlepší zelené stavby světa pohledem České rady pro šetrné budovy

Při příležitosti veletrhu se každoročně udělují „realitní Oskaři“ nejlepším stavbám světa za uplynulý rok. Odrazem celosvětového trendu vývoje směrem k šetrnému stavebnictví je to, že mezi 11 kategoriemi má již několik let své nezastupitelné místo i kategorie „Nejlepší inovativní zelená budova“. Tou se letos stal multifunkční komplex Marina One v Singapuru. Nejen vítěze, ale i další tři finalisty komentuje a pohled z tuzemského trhu přidává Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy.

Stejně jako vloni se čtyři finalisté rekrutovali z širokého spektra staveb, což svědčí o tom, že šetrné stavebnictví se stává globálním, doslova celosvětovým trendem. Do finále totiž letos postoupily nejen budovy z vyspělých zemí Evropy, ale také z Asie,“ uvádí Simona Kalvoda.

Multifunkční projekt - bydlení, práce, nákupy i volný čas
Marina One je příkladem, že i v megapolích v tropických oblastech, čelících klimatickým změnám a vysokému nárůstu populace, může vzniknout doslova „zelené město“. Multifunkční projekt o ploše více než 400 000 m2 z dílny světově proslulého německého architekta Christopha Ingenhovena ve spolupráci s britským zahradním ateliérem Gustafson Porter + Bowman zahrnuje byty, obchody i kanceláře.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.