logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Beton na rozhledně Šibenice

Obec Stěbořice se může pyšnit novou stavbou betonové vyhlídkové věže umístěné na bunkrové linii.

Výstavba vyhlídkové věže byla zahájena na podzim roku 2017 a byla otevřena 28. června 2019. Rozhledna, připomínající svým vzhledem bunkry budované z dob 2. světové války, stojí na vrcholu kopce U šibenice a tvoří tak dominantu okolí Opavy. Je téměř 13 m vysoká a leží mezi obcí Březová a Jamnice.

O dodávky betonu na stavbu rozhledny Šibenice se postarala společnost Českomoravský beton, a.s., a to přímo z betonárny v Opavě. Vedoucí betonárny Martin Mareš upřesňuje: „Celkem bylo z opavské betonárny dodáno 120 m3. Do základů rozhledny byl použit beton C 25/30 XC2, na stěny beton třídy C 25/30 XF1 a na stropy byl vybrán beton C 30/37 XF3,“ a dodává: „Jsme rádi, že jsme se mohli podílet na dodávkách betonu na této stavbě.




Rozhledna Šibenice má sloužit jako turistická atrakce a především jako místo aktivního odpočinku. U rozhledny je vybudováno sportovní překážkové hřiště, které se nese v duchu vojenského výcviku a nechybí ani naučné informační předměty, které ocení nejen nejmladší návštěvníci, ale také nároční turisté.

Výstavba vyhlídkové věže a úprava jejího okolí byla zaměřena především na historický, kulturní, sportovní a výchovný význam, který podtrhuje historický příběh obce z dob za války v roce 1938. Dané místo je dnes symbolem obrany národní identity a svobody následně pokořené událostmi zrady spřátelených mocností a událostmi z období 2. světové války. Díky historickému významu stavby může do budoucna rozhledna Šibenice přilákat mnoho turistů z celé České republiky.






Českomoravský beton, a.s.
logo Českomoravský beton, a.s.

Společnost Českomoravský beton, a.s. člen HeidelbergCement Group je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.