logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ukázková rekonstrukce lázeňské architektury

V 10. ročníku prestižní soutěže Fasáda roku 2009, kterou pořádá společnost Baumit, se jediným zástupcem historických budov stala rekonstrukce bytového domu v Karlových Varech, která uchvátila precizními detaily a střídmým barevným pojetím. Porota ji ocenila 3. místem v kategorii rekonstrukce.

Reklama

15. 4. 2010 proběhlo v Hudebním divadle Karlín slavnostní vyhlášení vítězů prestižní soutěže Fasáda roku 2009. Tato soutěž, pořádaná společností Baumit, se letos dočkala svého jubilejního desátého ročníku. Odborná porota udělila celkem osm ocenění. V hlavních kategoriích novostavba a rekonstrukce bylo oceněno vždy po třech stavbách. Navíc odborná porota udělila zvláštní cenu v kategoriích "Rodinný dům" a "Rekonstrukce bytového domu". Svého favorita vybrali i zástupci mediálních partnerů, kteří ocenili citlivou rekonstrukci rozsáhlého funkcionalistického komplexu střední školy stavební ve Volyni. U přihlášených staveb se již tradičně hodnotí jejich fasáda z inovačního hlediska, dále architektonické ztvárnění a kvalita realizace.

V soutěži mile překvapily zdařilé rekonstrukce panelových domů. Historické budovy zůstaly v letošním roce naopak trochu v pozadí. Jediným zástupcem, který se na vítěznou příčku probojoval, se stala rekonstrukce bytového domu ve Svahové ulici v Karlových Varech. Tento dům je typickou ukázkou lázeňské architektury pozdního 19. století. Laika by možná tato stavba na první pohled nijak zvlášť neuchvátila, stačí se však zastavit a zaměřit se na detaily. Po vyslechnutí příběhu tohoto domu je zřejmé, že karlovarský reprezentant si své ocenění zaslouží více, než by se mohlo zdát na první pohled.

 

3. místo v kategorii rekonstrukce - Rekonstrukce bytového domu Karlovy Vary

  • Zhotovitel fasády: STANAP Karlovy Vary, s.r.o.
  • Investor: Společenství vlastníků BJ

Sami proti památkářům

Bytová družstva panelových domů mají v současnosti řadu možností jak financovat revitalizace svých domů. V první řadě přináší kvalitně provedené zateplení zpravidla takové úspory energií, že se peníze vynaložené na rekonstrukci dříve či později vrátí. Řada dotačních programů navíc umožňuje alespoň částečné umoření dluhů, které si na sebe bytová družstva mnohdy musí uvázat. Družstevní domy v památkových zónách oproti tomu musí respektovat celou řadu komplikovaných nařízení, omezení a požadavků, o dotace přitom většinou žádají marně. Jedním z nejčastějších omezení u historických budov bývá, že se fasády nesmí dodatečně zateplovat. S úsporami peněz za vytápění tudíž obyvatelé těchto domů počítat nemohou. O to více je revitalizace tohoto typu zástavby chvályhodná. Přispívá k pěkné tváři měst bez nároku na jakoukoliv finanční satisfakci. I proto možná rekonstrukcí historických budov v období ekonomické nestability ubylo.

 

Ukázková rekonstrukce lázeňské architektury

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.