logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Galerie Jaroslava Fragnera připravila originální projekt Za pravdu…

Architekti a výtvarníci spolu s Galerií Jaroslava Fragnera se postaví Za pravdu… na stejnojmenné výstavě, která se bude konat v prostorách lapidária, dvorním traktu a přilehlém okolí Betlémské kaple od 11. září do 10. října.

Reklama


Přední čeští umělci se tu přihlásí k hledání pravdy jako k základnímu životnímu a tvůrčímu principu. Na projektu spolupracují výtvarní umělci, architekti a performeři, ale také historici umění, filozofové, politologové i publicisté.

Mezi autory budou například: Alena Šrámková, Lenka Klodová, Barbora Klímová, Miroslav Šik, Jiří David, Jiří Skála, Mark Ther, Stanislav Kolíbal i umělecké skupiny Guma Guar a Rafani.

Výstava Za pravdu…, připomene 30. výročí listopadových událostí, které znamenaly konec komunistického totalitního režimu, a také téměř 650. let od narození mistra Jana Husa. Jednotící linií v jinak pestrém a různorodém výběru vystavujících je jejich schopnost vyjádřit a obhájit si jasný názor, stát si za ním bez ohledu na momentální tendence či tlaky. „Vracíme se bez sentimentu k odkazům Václava Havla i Jana Husa, symbolicky v prostředí, které nese historickou Husovu stopu”, říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera a jeden z kurátorů výstavy Dan Merta a dodává: „Chceme ukázat, že hledání pravdy může mít mnoho podob a významů a je nedílnou součástí každého odpovědného a smysluplného lidského konání, tedy i architektury a výtvarného umění. A že na této nelehké cestě není nikdo zcela sám a může dojít k různým cílům. Dílo, postoje i odkaz osobností zapsaných v historii jako bojovníků za pravdu mu v tom mohou a mají být oporou.”

Výstava Za pravdu... bude zahájena 10. září od 17:45 v rámci tzv. Betlémské kulturní noci, během níž vystoupí ve zdarma přístupném hudebním programu klavírní virtuos Jan Bartoš, originální zpěvačka Vladivojna La Chia s 4Triem a legendární Michal Ambrož & Hudba Praha. Téhož večera budou zahájeny také výstavy Stopy Jaroslava Fragnera v Karolinu (v Point Gallery) a výstava ateliéru A69 CLOUD 69 v prostorách Galerie Jaroslava Fragnera. Více informací na www.gjf.cz.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.