logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bloomberg: blockchain může prodloužit životnost baterií


© Fotolia.com

Společnost Everledger chce využít svou zkušenost s prokazováním původu diamantů k udržitelnějšímu nakládání s bateriemi do elektromobilů.

Reklama

Londýnská firma Everledger v roce 2015 vytvořila digitální databázi obsahující detaily více než dvou milionů diamantů po celém světě. Výrobci a obchodníci ji používají k ověření původu certifikovaných drahokamů. Nyní Everledger pracuje na podobném mechanismu ke sledování životního cyklu baterií od výroby přes distribuci až po smetiště. Každá baterie dostane svůj unikátní digitální záznam, „průkaz původu“, který usnadní recyklaci, repasování nebo další využití.

Blíže o blockchainu zde.

„Naším cílem je sledovat životní cyklus baterií, prodloužit jejich životnost a zajistit, že nebudeme vyhazovat použitelné kovy a minerály na skládku,“ řekl Lauren Roman, který má v Everledgeru na starosti blockchainová řešení pro dodavatelský řetězec kovů a minerálů. Průměrné náklady na recyklaci lithiové baterie z elektromobilu jsou 1 000 dolarů. Pokud se však baterie repasuje a uplatní ve stacionárním úložišti, může se naopak prodat za 5 000 dolarů. Cílem tedy je spíše povzbudit další využití baterií, než jejich recyklaci, sdělil Roman v rozhovoru pro Blomberg Energy Finance.

Blockchain firmy Everledger přiřadí každé baterii záznam o její historii, takže ti, kdo ji budou repasovat nebo recyklovat, budou vědět, co má baterie za sebou, a zda je již odepsaná nebo zda ji lze dále uplatnit. Tím se dle Romana zvýší objem baterií, které půjde ještě dále využít. Výrobci baterií mohou do blockchainu zapsat i instrukce užitečné pro recyklaci, což usnadní získávání materiálu pro výrobu baterií (hliník, měď, lithium, kobalt) a sníží množství odpadů.

Kromě „života“ celé baterie bude umět blockchain od Everledgeru zaznamenat i původ materiálu pro její výrobu až ke konkrétnímu dolu s využitím hmotnostní bilance. 60 – 70 % světového kobaltu dnes pochází z Demokratické republika Kongo, kde jsou při těžbě kobaltu využívány děti nebo otroci. Použití blockchainu zde nabízí možnost využívat materiály odpovědněji.

Mezi společnostmi, které se zavázaly používat blockchain od Everledgeru jsou automobilky jako Volkswagen a Audi a výrobci baterií Johnson Controls nebo Saft Batteries. Everledger také spolupracuje se Světovou aliancí pro baterie (Global Battery Alliance), aby dosáhl širšího uplatnění svého systému.

Systém by měl být nasazen v průběhu dvou let.

Redakčně upraveno

Zdroj:

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.