logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

FORUM Nová Karolina Ostrava z pohledu vytápění a chlazení

Obchodní & zábavní centrum Forum Nová Karolina v srdci Ostravy zahrnuje celkem 58 000 m2 pronajímatelných prostor. Na návštěvníky čeká více než 240 maloobchodních a zábavních jednotek, multikino, restaurace, kavárny, dětské koutky a mnoho dalších ploch s rozmanitými funkcemi.

Cíle projektu vytápění a chlazení

Každý prostor má své specifické požadavky na vnitřní klima, a to nejen z pohledu teploty a vlhkosti, ale také odlišnými nároky na hlučnost technologií a zařízení. Obchodní komplex je protkán rozvody vytápění a chlazení, které dodávají potřebnou energii do všech vzduchotechnických zařízení, otopných těles, fan-coilů, dveřních clon atd. Takto rozsáhlý systém musí mít jasný koncept, který umožní maximálně úsporný provoz s minimálními náklady na údržbu. Tyto a mnohé další aspekty byly generálním dodavatelem vytápění a chlazení, firmou TRASKO, a. s., zapracovány do všech fází projektu i realizace.

Příprava projektu

Úspěšná dlouhodobá spolupráce firmy TA HYDRONICS dodavatele armatur HEIMEIER a TA, s firmou TRASKO na mnoha předchozích projektech přirozeně navázala další kooperací na projektu Karoliny. TA HYDRONICS působí po celém světě a s podobnými projekty má zásadní mezinárodní zkušenosti. Rozsáhlé portfolio vyvažovacích armatur, měřicích přístrojů a především technické poradenství a know-how jsou silnými nástroji pro realizaci díla jakéhokoliv rozsahu.

Společné know-how obou firem bylo využito při přípravě základní koncepce zapojení obchodních jednotek k hlavním rozvodům. Priorita byla kladena především na způsob zapojení koncových spotřebičů (vzduchotechnické jednotky, dveřní clony, fan-coily, otopná tělesa). Finální řešení bylo zapracováno do podrobného manuálu pro budoucí pronajímatele obchodních jednotek, kteří tak ušetřili čas při přípravě svých projektů a současně měli jistotu, že bude jejich řešení správné. Základním cílem byla spolehlivost, flexibilita, jednoduchost a srozumitelnost. Celkový koncept soustavy umožňuje dosáhnout maximálních úspor energií při minimální údržbě a zabezpečuje velmi tichý provoz.

Realizace a uvedení díla do provozu

Vzájemná důvěra v obchodních vztazích je založena především na dodržování termínů. Spolupráce na projekční fázi byla pro TA HYDRONICS dobrým předpokladem dodání všech armatur TA a HEIMEIER v požadovaném termínu. Velmi důležité také bylo proškolení pracovníků na stavbě, aby byly myšlenky projektu přeneseny do realizační fáze. Při vytváření konceptu soustavy se kladl velký důraz na snadné uvedení do provozu a na možnost provádět diagnostiku jakékoliv části soustavy, vyskytnou-li se problémy. Armatury TA HYDRONICS umožňují realizovat kompletní diagnostiku, měření průtoku, tlaků, teplot a dodávaného výkonu pomocí vyvažovacího přístroje TA SCOPE. Finální vyvážení soustavy firmou TRASKO vyvažovacím přístrojem TA SCOPE s technickou podporou pracovníků TA HYDRONICS potvrdilo, že koncept soustavy byl navržen správně a každá část systému i spotřebiče poskytují projektovaný výkon.

Důvěra, zkušenosti a know-how firem TRASKO a TA HYDRONICS umožnily v rozsáhlém komplexu Nové Karoliny dosáhnout dokonalého vnitřního klimatu při minimálních energetických nárocích.


IMI Hydronic Engineering
logo IMI Hydronic Engineering

Naší doménou jsou vysoce efektivní řešení pro HVAC soustavy: udržování tlaku a kvality vody; vyvažování, regulace a ovládání; termostatická regulace včetně unikátní technologie AFC® s Eclipse Inside. Produkty značek Heimeier, TA a Pneumatex šetří čas, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.